KansiYhteistyöesimerkkejä

Tuotekehityksellä kohti kestävämpää tuotetta

Tuotekehitysprojektissa on tärkeää työskennellä tiiviissä yhteistyössä yrityksen kanssa. Kuva Ilmari Äijö, SeAMK.
125Lukenut

Vastuullisuuden kenttä on tällä hetkellä nopeasti muuttuva. Kuluttajien kiinnostus vastuullisesti tuotettuja tuotteita kohtaan kasvaa koko ajan ja se lisää yritysten paineita kehittää kestäviä toimintatapoja. Yritysten on reagoitava kuluttajien odotuksiin sekä pystyttävä mukauttamaan tuotteitaan entistä vastuullisemmaksi pysyäkseen kehityksen mukana ja saavuttaakseen kilpailuetua kuluttajien keskuudessa.

Seinäjoen ammattikorkeakoulu SeAMK pyrkii tukemaan Etelä-Pohjanmaalla toimivia elintarvikeyrityksiä näissä muutoksissa. Resilientit ja ajan hengessä toimivat yritykset, tarttuvat uusiin mahdollisuuksiin ja sopeutuvat markkinoiden vaatimuksiin, saavuttaen näin kestävää kasvua ja menestystä tulevaisuudessa.

Hunaja Hetki Oy on tulevaisuuteen suuntaava hunaja-alan yritys Kurikan Jalasjärveltä, Etelä-Pohjanmaalta. Kun yrittäjä Jemina Valli sai mahdollisuuden kehittää tuotettaan raaka-aineiltaan entistä kestävämmäksi yhdessä SeAMKin kanssa, Valli tarttui nopeasti tilaisuuteen. Tuotekehitysprojektissa Hunaja Hetki hyödynsi sille myönnettyä de minimis-tukea parantaakseen tuotteensa vastuullisuutta valitsemalla tuotekehityspalveluja SeAMK Food Labs -pilotointiympäristöstä. Kehittämistyön tuloksena tuotteelle löydettiin entistä kestävämpiä raaka-ainevalintoja ja lisättiin siten tuotteen kilpailuetua.

Hunaja Hetki on jo aiemmin kehittänyt Hunajainen siitepölysuklaa -tuotteen reseptin, mutta tuote ei ole vielä ollut myynnissä. Hunajainen siitepölysuklaa on lahja- ja erikoistuotekategorian käsityönä valmistettu herkku. Tuotteessa korostuvat yrityksen oma hunaja ja kuluttajille vielä melko tuntemattoman raaka-aineen, siitepölyn käyttö. Siitepöly tuo suklaaseen rakennetta ja pintaan uniikkia koristelua. Tässä projektissa Valli halusi tehdä tuotteesta entistä vastuullisemman ja vähähiilisemmän parantamalla sen reseptiikkaa.

Entistä vastuullisempi suklaa syntyy tarkoin valituilla raaka-aineilla

Selkeästi määritelty tuotekehityshaaste on ratkaiseva tekijä projekti onnistumiselle, eikä haasteen rajaaminen ole aina helppoa. Vallilla tavoite oli kuitenkin yksinkertainen; tehdään vähähiilinen suklaa, jonka raaka-aineita korvataan kotimaisilla vaihtoehdoilla siten, että tuotteesta tulee mahdollisimman vastuullisesti tuotettu. Kehitystyön tukena käytettiin SeAMK Food Labs -elintarvikelaboratorioympäristöstä löytyviä koneita ja laitteita, jolloin esimerkiksi suklaan temperointi oli helpommin hallittavissa. Suklaan valmistus tehtiin yhteistyössä yrityksen kanssa SeAMK Food Labsissa, jolloin Valli pääsi itse mukaan prosessin eri työvaiheisiin.

Valli nautti saadessaan osallistua itse projektin käytännön työhön ja vaikuttaa etenemiseen.

– Oli ihan mahtavaa päästä itse mukaan tähän SeAMKin laboratoriossa toteutettavaan tuotekehitysprojektiin. Sain myös vaikuttaa projektin etenemiseen, ideoida ja ehdottaa omia näkemyksiäni, jotka otetiin vastaan ja yhdessä keskustellen valittiin niistä toteutettavimmat, Valli iloitsee.

Hunajaisesta siitepölysuklaasta kehitettiin entistä vastuullisempi, ja raaka-aineet muutettiin mahdollisuuksien mukaan kotimaisiksi. Esimerkiksi kaakaovoin määrää vähennettiin korvaamalla osa siitä laktoosittomalla voilla, mikä lisäsi tuotteen kotimaisuusastetta. Valkoinen sokeri jätettiin pois ja korvattiin Hunaja Hetken omalla vastuullisesti ja vähähiilisesti tuotetulla hunajalla. Soijalesitiini vaihdettiin auringonkukkalesitiiniin, joka on helppokäyttöinen ja ei-allergisoiva. Lisäksi suklaan raaka-aineet kuten kaakaovoi ja -jauhe vaihdettiin sertifioituihin luomuraaka-aineisiin.

– Keskustelut tuotekehitystyön tehneen Joni Viitalan kanssa auttoivat löytämään parhaat raaka-ainevaihtoehdot, ja yhteistyössä kokeilimme ja valitsimme niistä juuri Hunaja Hetkelle sopivat ratkaisut, Valli kertoo.

Levy tuotekehitysprojektin hunajaista siitepölysuklaata. Kuva Joni Viitala, SeAMK.

SeAMK Food Labsissa valmistettu suklaa temperoitiin onnistuneesti, mikä takasi kiiltävän ja kestävän lopputuloksen. Suklaan joukkoon lisättävä, Hunaja Hetken tuottama kuivattu siitepöly lisää proteiinipitoisuutta ja antaa tuotteelle ainutlaatuisen lisäarvon. Esimerkiksi siitepölyn väristä voi nähdä, mistä kasvista mehiläiset ovat sen keränneet. Tämä on mielenkiintoinen lisätieto ja lisää tuotteen kiinnostavuutta.

Hunaja Hetki on aktiivisesti edistänyt vastuullisuuttaan myös muilla tavoin. Esimerkiksi SeAMKin järjestämissä elintarvikkeen tuotantoprosessin hiilijalanjäljen laskentatyöpajoissa Valli on saanut opastusta tuotteidensa hiilijalanjäljen laskemiseen SeAMKin kehittämän IKE-laskurin avulla. Kun siitepölysuklaan alkuperäisen reseptin hiilijalanjälkeä verrattiin uuteen reseptiin, havaittiin hiilijalanjäljen pienentyneen ja kotimaisuusasteen nousseen, mikä oli yrityksen tavoite kestävyyden edistämiseksi.

– Projektin toteuttaja Joni oli aivan mahtava, ja yhteistyön arvosana on vähintään 9 ellei korkeampi! Suosittelen myös muita pieniä yrityksiä osallistumaan vastaaviin projekteihin SeAMKin kanssa, Valli kannustaa.

Toteutunut tuotekehitysprojekti on nopeuttanut tuotteen markkinoille pääsyä. Valli kertoo, että kehitysprojektin valmistuttua yritys on löytänyt tuotteelle valmistajan, ja suklaata voi pian ostaa yrityksen osastolta eri ruoka-alan tapahtumista ja messuilta, joihin Hunaja Hetken naisyrittäjäkaksikko Jemina Valli ja Elisa Ahtosaari aikovat osallistua.

SeAMK johdattaa yrityksiä eteenpäin vastuullisuuden polulla

SeAMKin tavoitteena on edistää Etelä-Pohjanmaalla toimivien elintarvikealan yritysten kehitystä ja kilpailukykyä. Hunajaisen siitepölysuklaan tuotekehitysprojekti oli yksi osa VHH – vastuulliset ja vähähiiliset elintarvikkeet -hankkeen toimenpiteitä, jota SeAMK koordinoi ja Euroopan unioni osarahoittaa vuosina 2023–2025. Hankkeessa autetaan Etelä-Pohjanmaan mikro- ja pk-elintarvikeyrityksiä kehittämään entistä vastuullisempia ja vähähiilisiä tuotteita kuluttajia kuunnellen.

Merkittävä työkalu elintarvikeyritysten vastuullisuuden ja vähähiilisyyden edistämisessä on SeAMKin kehittämä IKE-laskuri, jonka avulla yritykset voivat arvioida tuotteidensa hiilijalanjälkeä ja ymmärtää vastuullisuustoimiensa konkreettisia vaikutuksia. Tämä on erityisen arvokasta pienille ja keskisuurille yrityksille, sillä se tukee vastuullisia päätöksiä ja antaa vahvan perustan toiminnan kehittämiselle. Vastuullisuuden ja vähähiilisyyden kehittäminen tuovat myös liiketoiminnallista etua, koska kestävämmät tuotteet vastaavat kasvaviin kuluttajaodotuksiin ja luovat mahdollisuuksia uusille markkinoille.

Tulevaisuudessakin SeAMK aikoo jatkaa alueen yritysten tukemista vastuullisuuden kehittämisessä, tarjoten valmennusta ja yhteistyömahdollisuuksia, jotka kannustavat innovaatioihin ja vahvistavat Etelä-Pohjanmaan elinvoimaa, taloudellista kasvua sekä asemaa kestävien ruokaratkaisujen suunnannäyttäjänä.

Kirjoittajat
Elina Huhta ja Joni Viitala
Seinäjoen ammattikorkeakoulu SeAMK

Tutustu VHH-hankkeen toimenpiteisiin
Tutustu SeAMK Food Labs-palveluihin
Tutustu IKE-laskuriin