Artikkelit

Ruokaa ja juomaa maailmalle saunan ohessa – uusi reseptikilpailu uudistaa saunamakumaailman

Kuva Anna Ruotanen/Sauna from Finland.
1.33TLukenut

Sauna from Finland ry:n Saunamakumaailma-reseptikilpailussa etsitään saunomisen yhteyteen sopivia ateria-, juoma- ja välipalareseptejä, joilla uudistetaan saunaruoka ja -juoma 2020-luvulle.

Ruoka ja juoma sekä niiden valmistaminen ja esillepano ovat olennainen osa suomalaista saunaelämystä. Maut ja kaunis kattaus täydentävät rentouttavan ja hyvinvointia lisäävän kokemuksen. Ne korostavat saunaelämyksen moniaistisuutta ja ainutlaatuisuutta.

Saunan asiantuntijayhdistys ja yritysverkosto Sauna from Finland ry:n valtakunnallisessa Saunamakumaailma-reseptikilpailussa (18.2.-21.3.2021) haetaan uusia ja innovatiivisia, saunan yhteyteen sopivia reseptejä kauniilla esillepanolla ja kattauksella höystettynä. Kilpailun tavoitteena on kerätä kokoelma perinteistä ja modernia suomalaista keittiötä yhdistelevää reseptiikkaa, jolla uudistetaan koko saunamakumaailma 2020-luvulle.

Kuva Anna Ruotanen/Sauna from Finland.

– Saunomisen yhteydessä tapahtuva ruokailu on keskittynyt pitkään joko saunassa valmistettavaan ruokaan tai perinteiseen makkaraan ja olueen ilman sen kummempia höysteitä, kertoo Sauna from Finland ry:n toiminnanjohtaja Carita Harju.

– Reseptikilpailussa näitä vaihtoehtoja ei suljeta pois, mutta osallistujia kannustetaan ajattelemaan laajemmin: miten perinteisen saunaruuan voisi nostaa uudelle tasolle, millä tavoin luontoa voisi saunaruuassa hyödyntää, mitä moderni suomalainen keittiö voisi tuottaa, ja miten saunaruoan ja -juoman voi laittaa kauniisti esille nauttimista varten.

Kilpailuun voi osallistua kuka tahansa yksityishenkilöistä yhteisöihin ja yrityksiin. Sauna from Finland kehottaa erityisesti elintarvike-, kattaus- ja ruuanlaittoyrityksiä miettimään, miten oman tuotteen voisi liittää osaksi reseptiä.

Makuelämyksiä läpi saunapolun

Inspiraatiota resepteihin voi hakea pohtimalla, mitä saunoja voisi nauttia ennen saunaa, saunomisen aikana ja saunan jälkeen. Tämä polkumainen ajattelutapa auttaa miettimään kokonaisuuksia ja ideoimaan ruokia ja juomia, jotka sopivat juuri tiettyyn vaiheeseen saunomisessa.

– Ennen saunaa ja saunomisen aikana ei kannata nauttia mitään raskasta, mutta juoda tulee paljon. Juomat, pienet naposteltavat ja kevyet välipalat sopivat näihin vaiheisiin loistavasti. Saunomisen jälkeen voi puolestaan nauttia suuremman aterian alku-, pää- ja jälkiruokineen, Harju toteaa.

Raaka-aineita ja esillepanoa pohdittaessa Harju kehottaa muistamaan, että luonto ja luontoelämykset ovat erityisesti arvossaan 2020-luvulla.

– Suomessa on valtavan monipuolinen ja makuja pullollaan oleva luonto. Erityisesti ulkomaalaiset osaavat sitä arvostaa, mutta moni suomalainenkin saunoja yllättyy positiivisesti, kun lautasella on jotakin uutta, luonnosta poimittua raaka-ainetta.

Palkintona saunatuotteita ja resepti saunajulkaisussa

Kaikkien reseptikilpailuun osallistuneiden kesken arvotaan yhden yön yöpyminen kahdelle saunaelämyksineen ja tarjoiluineen arvonnan voittajan valitsemassa Lapland Hotels -hotellissa. Kilpailun pääpalkinnot vaihtelevat sen mukaan, onko kyseessä Sauna from Finlandin jäsenyritys, yksityishenkilö tai yhteisö tai yritys, joka ei kuulu Sauna from Finland -verkostoon. Pääpalkintoina on muun muassa saunatuotepaketteja.

Kaikki kilpailun voittaneet reseptit ja niiden tekijät pääsevät osaksi uutta saunareseptijulkaisussa, jota käytetään saunapalveluiden kehittämiseen Suomessa ja ulkomailla.

– Rikkaat aistikokemukset jättävät tutkitusti vahvan muistijäljen ja näin ollen johtavat positiivisiin asiakaskokemuksiin saunapalveluissa. Saunareseptijulkaisun avulla saunapalveluilla on konkreettinen työkalu oman asiakaskokemuksena kehittämiseen. Laadukkaat saunapalvelut makuelämyksineen edistävät matkailua, saunaelämysten vientiä ja saunamakumaailman maailmanvalloitusta, Harju kertoo.

Reseptikilpailun promovideo.

Lisätietoja
Carita Harju
Sauna from Finland
carita@saunafromfinland.fi


Sauna from Finland -verkosto luo maailman parhaita saunaelämyksiä

 

 

    • Yhdistys, perustettu v. 2010
    • Lähes 200 jäsenyritystä 17 eri toimialalta
    • Buustaa jäsentensä liiketoimintaa, edistää yritysten yhteistyötä, organisoi alan tapahtumia Suomessa ja ulkomailla, auttaa yrityksiä kansainvälisille markkinoille
    • Kehittää saunapalveluita Suomessa ja ulkomailla, myöntää laadukkaille palveluille laatusertifikaatin
    • Vuonna 2020 lanseerasi Tasteful by Sauna from Finland -konseptin, joka kytkee suomalaisia elintarvike-, kattaus- ja ruuanlaittoyrityksiä osaksi saunaelämyskokonaisuutta

www.saunafromfinland.fi