Luonnontuotealan perinteinen valtakunnallinen tapahtuma järjestettiin tänä vuonna Uudellamaalla. Luonnontuotepäivien ohjelmaan sisältyi seminaari yritys- ja hanketoreineen sekä retkeilyosuus. Seminaarissa tarkasteltiin kestävyyttä ja vastuullisuutta osana alan kehittyvää liiketoimintaa, myynnin lisäämistä muun muassa viestinnän keinoin sekä luonnonkosmetiikan näkymiä ja mahdollisuuksia. Päivät avasi valtiosihteeri Päivi Nerg maa- ja metsätalousministeriöstä. Ohjelmaa seurasi joko paikan päällä Helsingissä tai etäyhteydellä yhteensä noin 160 osallistujaa.
Luonnontuotealan kestävyyttä ja vastuullisuutta tarkastelleessa teemassa vastuullisuustyötä ja vastuullisuuden osuutta liiketoiminnassa käsiteltiin yritysesimerkkien kautta. Aihetta avasivat Silmusalaatin Samuli Laurikainen sekä Pakkasmarja Oy:n toimitusjohtaja Arja Kastarinen ja vastuullisuuspäällikkö Heidi Kumpulainen. Lisäksi muissa puheenvuoroissa saatiin käytännön työkaluja yritysten vastuullisuusviestintään sekä tietoa kestävyyden ja vastuullisuuden kehittämisen rahoitusmahdollisuuksista.
Luonnontuotteiden myynnin lisäämistä koskevassa seminaariosiossa saatiin vinkkejä yritysten Instagram-markkinointiin sekä nostettiin esille alan pk-yritysten mahdollisuudet päästä kansainvälisille markkinoille premium private labelina. Lisäksi kuultiin Arctic Warriors Oy:n toimitusjohtaja Katja Misikankaan kokemuspuheenvuoro, miten tuotteillaan voi päästä kaupan valikoimiin ja pysyä siellä.
Luonnonkosmetiikan näkymiä ja mahdollisuuksia käsitelleessä teemassa kuultiin katsaus suomalaisesta luonnonkosmetiikasta sekä tarkasteltiin luonnon raaka-aineiden mahdollisuuksia kosmetiikassa. Alan yritysesimerkin kuulemisen lisäksi tutustuttiin luonnontuotteita koskeviin sisältöihin kauneudenhoitoalan koulutuksessa.
Opintoretkipäivänä tutustuttiin yritysten toimintaan ravintolisiä valmistavassa Hankintatukku Arno Latvus Oy:ssä Karkkilassa, viinejä ja siidereitä valmistavassa Ciderberg Oy:ssä Lohjalla sekä sienien uusia mahdollisuuksia kehittävässä Kääpä Biotech Oy:ssä Karjalohjalla. Viimeisessä kohteessa käytiin myös metsässä tarkistamassa viljellyn pakurin kasvua.
Tunnustuksia luonnontuotealan kasvun tekijöille ja mahdollistajille
Viidettä kertaa jaettavien luontoyrittäjyyden tunnustuspalkintojen saajat palkittiin Luonnontuotepäivien iltatilaisuudessa. Vuoden luontoyritys -tunnustus myönnettiin Naantalissa toimivalle Luonkos Finland Oy:lle tunnustuksena kehittyvästä, luonnontuotteiden mahdollisuuksia esilletuovasta yrittäjyydestä. Luonkos on innovatiivinen, kasvien käytön perinteitä ja uutta tutkimustietoa sujuvasti yhdistelevä luonnonkosmetiikkayritys, joka toiminnassaan huomioi kestävän kehityksen ja vastuullisuuden kaikki ulottuvuudet. Yritys viestii aktiivisesti eri kanavissa tuoden myönteisellä tavalla esiin luontomme monia mahdollisuuksia.
Vuoden 2023 luonnontuotetoimija -tunnustus myönnettiin Maa- ja kotitalousnaisille vuosikymmenten mittaisesta ansiokkaasta luonnontuotealan toiminnasta. Maa- ja kotitalousnaiset ovat tehneet näkyvää työtä luonnontuotealalla alueellisesti ja valtakunnallisesti, parhaillaankin on käynnissä tai valmistelussa useita hankkeita. Maa- ja kotitalousnaisten toteuttama monipuolinen ja laaja kehittämistoiminta, koulutus ja neuvonta ovat merkittävästi edistäneet luonnontuotteiden käyttöä sekä luonnontuotealan yritystoimintaa.
Seminaariaineistoihin voi tutustua tarkemmin aitoluonto.fi -verkkosivuilla.
Luonnontuotepäivät järjesti Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry yhteistyössä Arktiset Aromit ry:n, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutin, Laurea-ammattikorkeakoulun, Pro Luonnonkosmetiikka ry:n ja Fennopromo Oy:n kanssa. Lisäksi hankkeina järjestämiseen osallistuivat Lähiruokaa, luomua ja luonnontuotteita – Ruokasektorin koordinaatio, Luonnontuotealan täydennyskoulutus, Kiertotaloudesta lisää kilpailukykyä elintarvikevientiin (KIKE) sekä Luonnosta kestävästi ja vastuullisesti III.
Kirjoittaja
Juha Rutanen
Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti