Uutiset

Luomupäivillä palkittiin Vuoden Luomuyritys ja Vuoden Luomutuote

617Lukenut

Luomuliitto on myöntänyt 3.11.2020 järjestetyillä Luomupäivillä Vuoden Luomuyritys -palkinnon suomusjärveläiselle Birkkalan tilalle ja Vuoden Luomutuote -palkinnon Lapin Marian Villipestoille.

Vuoden Luomuyritys -palkinto myönnetään innovatiiviselle, ekologiselle tai muuten innostavaa esimerkkiä näyttäneelle luomuyritykselle vuosittain. Yli 20 vuotta kotimaisen luomuspeltin menekin edistämiseksi työtä tehnyt Birkkalan tila valittiin voittajaksi Luomuliiton hallituksen toimesta yleisön tekemien ehdotusten pohjalta.

Yrittäjät Simo ja Riina Larmo toimivat paitsi koko ketjussa speltin alkutuotannosta jalostukseen ja markkinointiin, niin ovat myös rakentamassa vientiä muualle Eurooppaan Amazon-verkkokaupan kautta. Luomuliiton puheenjohtaja Pauli Talvitie kiittelee erityisesti yrityksen tekemää työtä reseptiikan kehittämisessä ja luomutuotannon näkyvyyden lisäämisessä kuluttajille.

Vuoden Luomutuotteeksi valittiin Lapin Marian Villipestot. Voittajan valitsi asiantuntijaraati, johon kuuluivat Luomuliiton puheenjohtaja Pauli Talvitie, Luomuliiton elintarvikeasiantuntija Jaana Elo, kuluttajajäsen Juha-Pekka Järvinen sekä SOK:in Ilkka Alarotu.

Voittajatuotteessa yhdistyivät arktisuus, luomu, villivihannekset ja kasvisruoka. Raati myös kiitteli, että tuote on uusi avaus kategoriaan, jossa aikaisemmin kaikki tuotteet ovat olleet ulkomaisia. Suuri osa Lapin Marian käyttämistä raaka-aineista on peräisin Suomen Lapista, ja kaikki tuotteet ovat luomua.

Raati myönsi kilpailussa kunniamaininnan Tammisen ylikypsälle luomusavusaunapalvikinkulle  ja Koivistonkulman luomutilan kaurahiutaleille.