Uutiset

Lähiruokapäivänä pääsi tutustumaan yli 300 kohteeseen eri puolilla Suomea

Kuva. Maaseutuverkostoyksikkö.
220Lukenut

Lähellä tuotettu ruoka kiinnostaa kuluttajia enemmän kuin koskaan, mihin osaltaan ovat vaikuttaneet koronakriisi ja Ukrainan sota. On herätty aivan uudella tavalla miettimään Suomen omavaraisuutta, huoltovarmuutta ja ruokatuotannon ketjua. Lähiruokapäivä järjestettiin tänä vuonna kahdeksatta kertaa lauantaina 9.9.2023.

Ruokaviraston maaseutuverkostoyksikkö koordinoi Lähiruokapäivää yhteistyössä laajan valtakunnallisen sidosryhmäverkoston kanssa. Ruokaviraston tavoitteena on, että Lähiruokapäivä on kansallinen juhlapäivä, jolloin vieraillaan tiloilla.

– Ihmiset arvostavat kotimaista ruokatuotantoa ja maaseudun elinvoimaisuutta yhä enemmän. Suurin osa ihmisistä on kuitenkin vieraantunut alkutuotannosta. He eivät osaa kertoa vaikkapa lapsilleen, mistä ruoka oikein tulee pöytään. Kun kouluissa ja päiväkodeissa ruokakasvatuksen tilanne on melko heikko, tälle tiedolle on runsaasti kysyntää. Lähiruokapäivästä onkin tullut meille tärkeä viestintäkanava ja upea maaseudun positiivinen manifesti suurelle yleisölle. Samalla, kun tilalliset antavat tietoa, he nostavat maaseudulla tehtävän työn merkitystä, sanoo Ruokaviraston ylijohtaja Matti Puolimatka.

Taloustutkimuksen Suomi syö -tutkimuksen mukaan 39 % suomalaisista ostaa lähiruokaa viikoittain. Kuluttajista 30 prosenttia ostaa lähiruokaa sen hinnasta riippumatta, eli suomalaiset ovat hyvin sitoutuneita lähiruokaan.

– Ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia ruoan ja muidenkin tuotteiden vastuullisuudesta. He haluavat tietää ruoan alkuperästä. Lähiruokapäivänä kuluttajat pääsivät tiloilla tutustumaan tuotteiden ja työtapojen lisäksi myös kestävän kehityksen mukaiseen ja entistä vastuullisempaan maatalouteen, kertoo Lähiruokapäivän koordinaattori Anna Mäkinen.

Anna Mäkisen mukaan Lähiruokapäivä on monille tiloille taloudellisesti varsin kannattava. Ihmiset innostuvat ostamaan tuotteita ja nauttimaan herkkuja.

– Myös uusia asiakkuussuhteita syntyy, kun ihmiset kuulevat tuotteista ja hankkivat niitä myöhemminkin. Meillä on myös runsaasti esimerkkejä tiloista, jotka pistivät hynttyyt yhteen ja tekivät yhdessä suuremman tapahtuman.

Jos vierailit Lähiruokapäivän kohteissa, niin voit antaa myös palautetta ja auttaa tekemään seuraavista Lähiruokapäivistä entistä parempia.

Teksti pohjautuu Ruokaviraston tiedotteeseen 1.9.2023 ja Lähiruokapäivän someviestintään.

Kuva. Maaseutuverkostoyksikkö.