KansiYhteistyöesimerkkejä

Lähellä tuotetun lihan tuominen Sodankylän kunnan julkisiin ruokailuihin rohkaisi lappilaisia lihatuottajia perustamaan Meän Liha Oy:n

982Lukenut

Sodankylän kunnalla on ollut pitkäaikainen tavoite säilyttää Lapissa lähituotanto ja pientuottajat lisäämällä lähiruoan määrää kunnan julkisiin ruokailuihin. Suurin osa Lapin kuntien elintarvikehankinnoista toteutetaan suurten tukkujen kautta, mutta Sodankylä irrottautui maakunnallisesta hankintarenkaasta jo vuonna 2014, kun kuntaan päätettiin rakentaa uusi keskuskeittiö.

Keskuskeittiöön rakennettiin erillinen tuotantotekniikka, jolla lähiruoan vastaanottaminen suoraan tuottajilta ja sen jalostaminen kunnan käyttöön on mahdollista. Uusien menetelmien ansiosta kunta esimerkiksi ostaa lihan raakana ja se kypsytetään mureaksi yön yli omassa uunissa.

Lähellä tuotettua lihaa toimittaa Sodankylän kunnalle muun muassa Ritva ja Pekka Mansikkasalon Koivusalon Angus -tila.

Sodankylän kunnan kanssa tehty elintarvikehankintojen sopimus myös rohkaisi Mansikkasaloja perustamaan lihaa ja lihatuotteita jalostavan Meän Liha Oy:n. Kunnalle omien ruokapalveluiden elintarvikehankintojen tekeminen on mahdollistanut lähiruoan suosimisen ilman kustannusten kasvua.

Hankintasopimus kunnan kanssa toi yrityksen toiminnalle tukijalan

Meän Liha Oy:n perustivat naudanlihatuotannossa toimivat Mansikkasalot ja Sari ja Ari-Pekka Juuso, sekä lammastilalliset Satu ja Keijo Rantamaa marraskuussa 2016. Nykyään toimintaa pyörittävät Juusot ja Mansikkasalot. Vielä yrityksen perustamisviikon aikana yrittäjät allekirjoittivat vuokrasopimuksen toimitiloista koulutuskuntayhtymä Lappian kanssa.

– Yritys perustettiin, koska Lapissa ei ollut tuottajien tarpeeseen soveltuvaa lihankäsittelylaitosta, jonka toiminta olisi joustavaa ja leimallista. Ilman meidän sopimustamme Sodankylän kunnan kanssa olisi Meän Liha kuitenkin luultavasti jäänyt perustamatta, Mansikkasalot kertovat.

Sodankylän kunnan keskuskeittiölle toimitetaan Koivusalon Angus -tilalta ainoastaan raakalihaa, mutta lähiteurastamolta ostetaan kokonaisia ruhoja. Toimitukseen sopimattomille ruhon osille oli siis keksittävä jokin muu käyttö: Meän Liha Oy antoi mahdollisuuden ryhtyä jalosteiden tekemiseen ja niiden myynnin myös vähittäiskauppoihin.

– Yhteistyö Sodankylän kunnan kanssa antoi yritykselle tukijalan, jonka varaan toimintaa on ollut hyvä rakentaa, Mansikkasalot summaavat.

Nyt Meän Liha toimittaa tuotteitaan ympäri Lappia. Rovaniemen, Tornion sekä Kemin Prismoissa sekä Louen Salesta löytyy myös omat lihatiskit, joiden täyttö hoidetaan itse.

Tiivis yhteistyö auttaa alkuun

Ritva ja Pekka Mansikkasalo tapasivat Sodankylän kunnan ruokapalvelupäällikkö Merja Aholan ensimmäisen kerran Rovaniemellä, silloisen Lapin Ammattiopiston järjestämässä tapahtumassa. Ahola oli paikalla esittelemässä kunnan uutta keskuskeittiötä ja erityisesti sen uutta kypsennysmenetelmää.

– Aloitimme yhteistyön tiiviisti, sillä aluksi mietinnässä oli ihan kaikki, kuten että mikä olisi keittiöön sopiva pakkauskoko tai pussilaatu. Nykyään käytännöt ovat jo vakiintuneita, Mansikkasalot kertovat.

Aktiivinen yhteistyö alkuvaiheessa oli tärkeää, jotta systeemi saatiin pyörimään. Samanlaista lähestymistapaa Mansikkasalot suosittelevat kaikille toimijoille, jotka miettivät yhteistyötä kunnan ruokapalveluiden kanssa.

– Pienimpiinkin kipukohtiin on syytä tarttua heti. Esimerkiksi väärä pakkauskoko aiheuttaa keittiöllä ylimääräistä työtä, Mansikkasalot toteavat.

Sodankylän kunta jakaa hankintaosaamistaan myös muille Lapin kunnille lähiruoan käytön edistämiseksi

Sodankylän kunnalle iloisena yllätyksenä on tullut se, että lähiruoan suosimisesta huolimatta tuotteiden hinta on pysynyt loppukädessä samana. Hankintojen tekeminen itse on tietysti aikaa vievää, mutta samalla ollaan voitu jouduttaa esimerkiksi järkevää tuotteiden toimitusaikataulua.

Lähiruoan osuuden lisäämiseksi julkisissa ruokapalveluissa tarvitaan kunnalta poliittista tahtotilaa sekä ruokapalveluihin lisää hankintaosaamista esimerkiksi hankintalain tuntemuksesta. Sodankylän kunta onkin laatinut maaseuturahaston hankkeessa ”Malli julkisen joukkoruokailun mahdollisuuksista edistää lähiruoan menekkiä” lähiruokaoppaat keittiöille ja päättäjille kunnan omien kokemusten perusteella. Oppaissa käydään läpi, kuinka käytännössä voidaan lisätä lähiruoan käyttöä julkisissa ruokailuissa.

Lähiruokaopas päättäjille
Lähiruokaopas keittiöille

Kirjoittaja: Ellinoora Havaste
Kuvat: Meän Liha Oy