ArtikkelitKansi

Kuhnuritoukkien myynti elintarvikkeena – lisätienestiä hunajantuottajille

1.3TLukenut

Kuhnuritoukat ovat hunajantuotannon vajaasti hyödynnetty sivuvirta, joka sopii erinomaisesti elintarvikkeiden raaka-aineeksi. Niistä onkin jätetty EU:n uuselintarvikeasetuksen mukainen uuselintarvikelupahakemus, joka mahdollistaa elintarvikekäytön ainakin vuoden 2019 loppuun saakka. Hakemuksen tavoitteena on pysyvän uuselintarvikeluvan saaminen kuhnuritoukille.

Pohjolan Mehiläishoitajat ry ja MiniEines – Hyönteisistä einestä ja euroja -hanke (EMR) järjestivät maaliskuussa 2019 Mehiläistarhauksen monet mahdollisuudet -tilaisuuden, missä More than honey -hankkeen projektipäällikkö Anneli Salonen kertoi kuhnuritoukkien hyödyntämisestä. Emojen hedelmöittämiseen tarvittavien kuhnureiden toukkia poistetaan mehiläispesistä varroapunkin torjuntakeinona ja pesäkohtainen toukkamäärä voi kesän aikana nousta noin kiloon. Peitetyt, 14-20 päivän ikäiset kuhnuritoukkakennot kerätään pesistä käsin ja jäädytetään tai pakastetaan ennen toukkien poistamista kennoista ja jatkojalostamista tai pakkaamista jakelua varten.

Alkutuotantoa vai elintarvikehuoneistotoimintaa

Kuhnuritoukkien käsittelyä koskevat samat säännöt ja ohjeet kuin muitakin elintarvikkeeksi kasvatettuja hyönteisiä. Alla olevassa taulukossa on kuvattu, milloin hyönteisten tuotanto on alkutuotantoa ja milloin elintarvikehuoneistotoimintaa. Omista mehiläispesistä kerättyjä kuhnuritoukkia voi myydä suoraan kuluttajille tai paikalliseen vähittäismyyntiin. Suoramyyntipaikka voi olla esimerkiksi omalla tilalla, tienvarsikojussa tai torilla. Kuhnuritoukkia voi myös myydä ruokapiirin tai REKO:n kautta. Alkutuotantoon kuuluu lisäksi tuotteiden toimittaminen eteenpäin vähittäismyyntiin (kaupat, ravintolat ja suurkeittiöt), teollisuuteen, tukuille ja muille elintarvikealan toimijoille.

Pakkausmerkinnät

Silloin, kun kuhnuritoukkia myydään pakastettuna, ravintoarvotietoja ei tarvitse ilmoittaa. Ravintoarvotiedot ilmoitetaan, kun kokonaiset toukat myydään jalostettuna, keitettynä, kuivattuna tai kun niistä tehdään valmisteita.

Ennen tarjoilua kuhnuritoukat on kuumennettava jossakin valmistuksen vaiheessa. Esimerkiksi pakastettujen kuhnuritoukkien pakkausmerkinnöissä tulee mainita kuumennustarpeesta käyttöohjeessa.

Teksti
Soila Hiltunen ja Kaisa Myllykangas,Oulun Maa- ja kotitalousnaiset sekä Marja-Liisa Järvelä, Oulun ammattikorkeakoulu.

Tiedote on laadittu MiniEines – Hyönteisistä einestä ja euroja -hankkeessa.