ArtikkelitKansi

Koulutuskeskus Salpauksen opiskelija- ja henkilöstöravintoloissa on aito halu lisätä luomun käyttöä

Kuva Anita Kauhala-Antonopoulou
1.12TLukenut

Koulutuskeskus Salpauksessa halutaan lisätä luomuraaka-aineiden käyttöä opiskelija- ja henkilöstöravintoloissa. Luomun katsotaan tuovan lisäarvoa kouluruualle ja luomutuotannossa yhdistyvät sekä ympäristön että eläinten hyvinvointi.

Luomutuotteita käytetään jo nyt säännöllisesti Salpauksessa. Opiskelijoille ja henkilökunnalle on joka päivä tarjolla ilmainen luomuaamupuuro ja lounaalla ruokajuomiksi rasvaton luomumaito ja -piimä.

Kerran kuukaudessa Salpauksessa vietetään luomupäivää, jolloin ruoka on valmistettu pääasiassa luomuraaka-aineista. Tällöin luomuraaka-aineiden osuus aterioista on 82-98 %. ”Tässäkin on luomua” -merkki kertoo asiakkaille, että ruuan valmistuksessa on käytetty luomuraaka-aineita.

Kotimaisia luomuelintarvikkeita vaihtelevasti saatavilla

Kotimaisia luomuelintarvikkeita kuten maitoa, vehnäjauhoja, kananmunia, jauhelihaa, makaronia ja kuivatuttuja herneitä on helposti saatavissa ammattikeittiö käyttöön tarkoitetuissa pakkauskoossa. Kuorellista luomuperunaa voidaan käyttää erinomaisesti alkusyksystä ja mainio lisäke saadaan paahtamalla kuorellista porkkanaa.

Haasteita on vielä etenkin kotimaisten vihannesten ja suurkeittiöihin soveltuvien pakkauskokojen saatavuudessa sekä elintarvikkeiden jalostusasteessa. Esimerkiksi pakastevihanneksia isossa pakkauskoossa ei ole juurikaan saatavissa.

Salpauksen ravintolapalvelut etsiikin aktiivisesti toimijoita, jotka toimittavat ammattikeittiöiden tarpeeseen soveltuvia esikäsiteltyä lihoja ja vihanneksia. Mikäli valinta täytyy tehdä muualta tuodun luomutuotteen ja lähellä tuotetun tavallisen tuotteen välillä, valinta kohdistuu paikalliseen.

Yhteistyön merkitys elintarvikeketjussa

Viime laskiaisena Salpauksen opiskelija- ja henkilöstöravintoloissa tarjottiin lounasta, joka oli valmistettu pelkästään luomuraaka-aineista. Laskiaiseen kuuluva perinteinen hernekeitto valmistettiin kotimaisesta luomuherneestä ja lähituottajan sianlihasta. Jälkiruokana tarjottiin luomulaskiaispullaa ja luomukahvia.

Yhteistyö ja avoin keskustelu paikallisten toimijoiden kanssa on erittäin tärkeää tuotekehityksen ja uusien toimitusketjujen luomisen kannalta. Mukaan laskiaisen yhteistyöhön saatiin paikallinen Maatila-Liha Meronen, joka toimitti hernekeittoon lihat sekä paikallinen leipomo Pekan Leipä, jossa innostuttiin heti ajatuksesta ja kehitettiin kokonaan luomuraaka-aineista valmistettu laskiaispulla.

Luomussa vara parempi -hankkeen avulla lisää kotimaista luomua

Luomussa vara parempi -hanke on vuosina 2019-2021 toteutettava kehittämishanke, jota koordinoi Hämeen ammattikorkeakoulu. Muita hankkeen toteuttajia ovat Luonnonvarakeskus, ProAgria Etelä-Suomi sekä koulutuskeskus Salpaus.

Hankkeen tavoitteena on luomutuotannon määrän ja luomuruuankäytön kasvu Hämeessä, yhteistyön ja osaamisen lisääminen sekä kokeilukulttuurin vahvistaminen koko ruokajärjestelmässä. Hankkeen avulla pyritään luomutuotannon menetelmien kehittämiseen, sato- ja tuotostason nostoon, tuotteiden laadun ja taloudellisen tehokkuuden parantamiseen sekä toimintatapojen muokkaamiseen ilmastoystävällisemmäksi. Lisäksi tavoitteena on digisovellusten ja tekniikoiden tuottaman tiedon hyödyntäminen.

Salpauksen vastuualueena hankkeessa on luomun toimitusketjun kehittäminen ammattikeittiöiden tarpeisiin soveltuvaksi.

Lisätietoja löytyy hankkeen sivulta http://bit.ly/luomuhame

Teksti
Anita Kauhala-Antonopoulou ja Heli Jurkkola