Hitaan kevään jälkeen kasvukausi pyörähti vihdoin vauhtiin ja luonto on parhaimmillaan. Myös Yrittäjyyttä luonnosta -hankkeessa on täysi tohina päällä. Hankkeen tavoitteena on kehittää Kaakkois-Suomen luonnontuotealaa niin konkreettisilla toimenpiteillä kuin tietoa lisäämällä.
Luontoa lautaselle ja iholle
Hankkeessa kerätään tietoa villiyrttien keruusta ja käsittelystä kahden luonnonvara-alan harjoittelijan avulla. Harjoittelupäivät on vietetty esimerkiksi vuohenputkea ja nokkosta keräten ja kuivaten. Keruupäivien saalis on vaihdellut paljonkin keruupaikasta ja kasvuvaiheesta riippuen. Hyvältä paikalta kerättiin yhdessä kuusi kiloa vuohenputkea alle tunnissa. Harjoittelijat ovat keräämisen lisäksi päässeet tutustumaan luonnontuotteiden tuotteistamiseen ja pakkausmerkintöihin. Kerätyistä luonnontuotteista valmistuu villiyrttisuolan ja vihermixin lisäksi syreenihilloa ja voikukkamarmeladia.
Elintarvikealan lisäksi villiyrttisesonki kannattaa hyödyntää ravintolatoiminnassa. Luonnon heviosastolta kerätyillä raaka-aineilla voidaan korvata perinteisiä salaattiaineksia, mutta niillä voi tuoda ripauksen luontoa myös muihin ruokalajeihin. Kesän juhlissa voi skoolata kuusenkerkkälimonadilla ja herkutella voikukanlehdistä surautetulla pestolla. Itse kerättynä villiyrtit tuovat säästöjä ruokakuluihin, ja ne ovat takuulla lähiruokaa.
Villiyrttejä kerättiin myös Virpin keittiöllä järjestetyssä Luonnontuotteista lisäarvoa ravintolatoimintaan -koulutuspäivässä. Kaakkois-Suomen ravintola- ja matkailualan toimijoille suunnattu koulutus tarjosi osallistujilleen monipuolisen kattauksen villiyrttitietoa ja reseptiikkaa sekä yhteiskokkailua ammattilaisen opastuksessa. Koulutuspäivän päätteeksi päästiin nauttimaan yhdessä loihditusta 10 ruokalajin villiruokamenusta. Päivän mittaan maisteltiin niin pihlajanlehtijuomaa kuin maitohorsmapihvejä ja poimulehtirieskaakin.
Osallistujien näkemys koulutuspäivästä oli yksimielinen; parempaa ei voisi kuvitellakaan. Koulutuksessa saatiin paljon vinkkejä siitä, miten helposti luonnosta kerättävillä, ilmaisilla villiyrteillä luodaan lisäarvoa liiketoimintaan. Virpi Petäjämäen oma puutarha ja keittiötilat Kausalassa tarjosivat upeat puitteet koulutukselle.
Villiyrttien hyötyjä voidaan nauttia myös ulkoisesti. Eri kasvien tehoaineet tekevät niistä erinomaisia aineksia luonnonkosmetiikkaan. Hankkeen tarjoama Vihreän Ilon luonnonkosmetiikkakoulutus huipentui kevään verkko-opetuksen jälkeen Kouvolassa pidettyyn lähiopetuspäivään, jossa opittiin valmistamaan erilaisia salvoja ja emulsioita luonnontuotteita hyödyntäen.
Lisätuloa metsistä
Metsänomistajille kasvukausi on oiva tilaisuus monipuolistaa metsänkäyttöä. Kuusenkerkät, koivunlehdet ja kevättalvella valutettava mahla tarjoavat mahdollisuuksia lisätuloihin. Myös hankkeessa on huomioitu metsänomistajat. Kasvukautta odotellessa pidettiin verkostoilta Lappeenrannassa osuuskuntatoiminnasta oppien. Paljon toivotussa arvosieniwebinaarissa Suomen Pakuri oy:n Janne Mankki kertoi arvosienten tarjoamista ansaintamahdollisuuksista runsaalle kuulijakunnalle. Kesäkuun alussa pidettävässä kuusenkerkän ja koivunlehden keruupäivässä Lappeenrannan Hepovuorella päästiin keräämisen lisäksi kuulemaan keruutuotteiden mahdollisuuksista metsänomistajalle.
Suomen ainutlaatuinen luonto ja kauniit kesäpäivät houkuttelevat nauttimaan ulkoilmasta. Mitäpä jos keräisitkin samalla villiyrttejä, ja säilöisit hiukan kesää talven varalle, kuivattuna, pakastettuna tai kasvovoiteeksi loihdittuna?
Kirjoittaja
Kiti Kalpio
Yrittäjyyttä luonnosta -hanke