Maakunnista

Häme-ruokaa nyt ja vuonna 2030

Avoimissa maatiloissa oli monenmoista ihmeteltävää
1.18TLukenut

Kanta- ja Päijät-Hämeessä on tehty ruokasektorin kehittämistyötä yhteisen ohjelman tai strategian pohjalta vuodesta 2005 lähtien. Tekemisen painopisteet ovat jonkin verran vaihdelleet, mutta yhteisenä punaisena lankana on koko ajan ollut vahva yhteinen tekeminen maakunnallisen ruokatuotannon näkyväksi tekemiseksi. Lähiruuan merkitys on kymmenessä vuodessa tunnustettu ja ruokasektorin aluetaloudellinen vaikuttavuus tiedostettu. Ruokasektori ja sen kehittyminen on nostettu sekä Kanta- että Päijät-Hämeessä vahvasti maakuntaohjelmiin ja -suunnitelmiin. Nyt maakuntien ruokaprofiilin nostamiseen ja tunnetuksi tekemiseen on kytketty yhä tiiviimmin myös ruokamatkailun kehittämistä.

MTK Hämeen toteuttama Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä -tiedonvälityshanke oli käynnissä vuoden 2015 lopusta syyskuun loppuun 2018. Hankkeella oli hämäläisen ruuantuotannon kehittämistoimintaa koordinoiva ja palveleva rooli, joka toteutui pääosin yhteisenä viestintänä ja tapaamisina. Tällä hetkellä käynnissä on Kanta- ja Päijät-Hämeen ruokaviesti vuoteen 2030-hanke, jossa tehdään edelleen näkyväksi alueen ruokajärjestelmää. Erityisesti tuodaan esiin ruuantuotannon kestävyyttä, ilmastokysymyksiä, hiilensidontaa, uusia innovaatioita sekä tulevaa maatalous- ja ruokapolitiikkaa. Samalla tuotetaan suuntaviivat Kanta- ja Päijät-Hämeen tulevaisuuden ruokatuotannon kasvulle ja kehittymiselle vuoteen 2030. Työtä tehdään tiiviissä yhteistyössä Hämeen Ammattikorkeakoulun, Luonnonvarakeskuksen, Koulutuskeskus Salpauksen ja ProAgria Etelä-Suomen kanssa.

Avoimet maatilat Hämeessä -tapahtuma vakiintumassa osaksi hämäläistä ruokatarinaa

PeltoMattila, Katri ja Sami

Nykymuotoinen maatalous on muutakin kuin heinäseipäitä ja harmaita latoja. Tiloilla tehdään töitä koneilla ja osin jopa roboteilla. Digitalisaatio tekee tuloaan, vaikkakin paljon tehdään töitä vielä myös perinteisin menetelmin. Tästä ja paljon muusta kuulivat ne reilut 5000 tapahtumakävijää, jotka vierailivat hämäläisillä maatiloilla avoimien ovien päivänä 13.7.2019.

Ovet olivat avoinna jo neljättä kertaa peräkkäin, ja tiloja mukana oli jo huikeat 35 maatilaa ympäri Kanta- ja Päijät-Hämettä. Osa tiloista on ollut mukana joka vuosi, mutta ensikertalaisiakin mahtui mukaan. Edustettuna oli niin maito-, lammas- kuin lihanautatiloja, marja-, vihannes- ja viljatiloja sekä hevostiloja.

Tapahtuman tavoitteena onkin edistää Kanta- ja Päijät-Hämeen ruokasektorin tunnettuutta, mutta ennenkaikkea tarjota kuluttajille elämyksiä, kokemuksia ja mahdollisuuden päästä näkemäänruoantuottajan arkea. Tapahtuma haluaa myös vastata kuluttajien kasvavaan tiedonnälkään ruoan alkuperästä ja tuotantotavasta. Tänä vuonna avoimilla maatiloilla puhuttiin myös maatalouden roolista ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Tapahtuma ei onnistuisi kuitenkaan ilman aktiivisia, hämäläisiä maatiloja, mutta mikä ihme saa maatilan avaamaan ovensa keskellä kiireisintä kesäsesonkia?

– Tärkeimpänä syynä meillä on tietenkin tuottamamme kotimaisen ruuan arvostuksen lisääminen, kertoo maidontuottaja Katri Salovaara Pelto-Mattilan tilalta Hausjärveltä. Maaltamuutto-rysäyksen aikana varttuneet ikäpolvet ovat nykyisin vetreitä kuusi-seitsenkymppisiä. He ovat viimeinen sukupolvi, jonka lähes jokainen edustaja on ollut aidosti kosketuksissa maaseudun elämään ja alkutuotantoon. Heidän jälkeensä syntyneet sukupolvet ovat muodostaneet käsityksensä maaseudusta kuka mitäkin kautta – peruskoulun oppikirjojen pintaraapaisuista, median maataloustukikeskusteluista, erilaisten aktivistijärjestöjen asenteellisista julkaisuista tai Suomi-filmien heinälatoromantiikasta.

– Me maatalousyrittäjät tiedämme, että maailma ja maatalous ovat ottaneet suuren harppauksen 1950-60 -lukujen puolikoneellisesta ajasta nykypäivän automaatioteknologian aikakauteen. Ja että oppikirjojen, median, aktivistien ja Suomi-filmien luoma mielikuva perustuu todellisuuteen vain hyvin hatarasti – jos ei aina ollenkaan. Uskomme, että läpinäkyvyyttä, lähestyttävyyttä ja tietoa lisäämällä saamme suomalaisen ruuan arvostusta nostettua kohti sitä paikkaa, joka sille kuuluu.

– Tähän pyrkiäksemme avasimme heinäkuussa ovemme, kertoo Katri, mutta kannattiko se? Katrin mietteitä voi lukea lisää Kasvua Hämeessä -blogista https://kasvuahameessa.fi/kun-meilla-pelto-mattilassa-ovet-olivat-avoinna/

Avoimet maatilat Hämeessä -tapahtuma saa jatkoa myös ensi vuonna, kun tilat avaavat ovensa ja kutsuvat kylään lauantaina 11.7.2020. Tapahtuma on hieno esimerkki siitä, mitä yhteistyöllä ja yhdessä tekemällä saadaan aikaan. Monipuolinen ja kiinnostava tapahtuma, jolle on selkeästi kysyntää. Ajatuksena on, että tulevaisuudessa tapahtuma tulee viestimään entistä vahvemmin myös hämäläisestä ruokakulttuurista ja sen tarjonnasta.

Lisätietoja
tiedottaja Karita Toivanen, karita.toivanen@mtk.fi
ohjelmapäällikkö Päivi Rönni, paivi.ronni@mtk.fi