Uutiset

Artesaaniruoan SM-kilpailut Rasekossa syksyllä

776Lukenut

Erityisteemana saariston ruokamatkailu

Raseko Raision seudun koulutuskuntayhtymä järjestää yhteistyössä Suomen artesaaniruoka ry:n kanssa artesaaniruoan SM-kilpailut ja seminaarikokonaisuuden 14.–16.10.2020 Raisiossa Rasekon kampusalueella. Kilpailut järjestetään viidettä kertaa. Tänä vuonna erityisteemana on saariston ruokamatkailu. Artesaaniruoka SM-kilpailun ohessa on luvassa muun muassa mielenkiintoisia ruoka-aiheisia seminaareja, Lähiruokamarkkinat, uutuustuotteiden maistatuksia ja kohtaamisia ruoasta kiinnostuneiden kanssa.

Artesaaniruoka SM -kilpailujen tavoitteena on innostaa lähi- ja artesaaniruokaa tuottavia yrityksiä tuottamaan korkealaatuisia tuotteita, jotka täyttävät artesaaniruoan vaatimukset. Tavoitteena on myös paikallisten ruokakulttuurien säilyttäminen ja kehittäminen sekä artesaaniruoan käsitteen tunnetuksi tekeminen suurelle yleisölle. Suomalaisten yritysten lisäksi kilpailuun voivat osallistua pohjoismaiset ja baltialaiset yritykset. Kilpailukategorioita on 11 ja luokkia useampi kymmenen sisältäen mm. leipomotuotteita, hilloja, säilykkeitä, juomia sekä erilaisia liha- ja kalajalosteita.

– Artesaaniruoan SM-kilpailujen järjestäminen antaa meille Rasekossa mahtavan tilaisuuden koota yhteen alan toimijoita tuottajista ravintolayrittäjiin ja järjestöihin, kertoo kilpailun johtajana toimiva kehittämisasiantuntija Tomi Aho. – Länsirannikolla meren läheisyys näkyy alueen tuotevalikoimassa, mutta se voisi näkyä vielä enemmän. Tämänvuotisen teeman ”saariston ruokamatkailu” kautta haluamme myös tehdä saariston tarjoamia mahdollisuuksia tutuksi suurelle yleisölle.

– Artesaanielintarvikkeita valmistavien yritysten kannattaa ehdottomasti osallistua kilpailuun,  Aho kannustaa. – Kaikki kilpailuun osallistuvat yritykset saavat asiantuntijatuomaristolta arvokasta tuotekohtaista palautetta, jota voi hyödyntää tuotteen jatkokehittelyssä.

Kilpailun tuomaristo koostuu artesaaniruoan asiantuntijoista ja sidosryhmien edustajista. Arviointi tapahtuu keskiviikkona ja torstaina, ja kategorioiden voittajat julkistetaan juhlagaalassa torstai-iltana 15.10.2020. Kaikki kilpailutuotteet ovat esillä perjantaina pidettävillä Lähiruokamarkkinoilla.

Ilmoittautuminen kilpailuun www-sivuston kautta

Kilpailutuotteen on oltava käsin valmistettu ja valmistuksessa käytettyjen raaka-aineiden jäljitettävissä sekä paikallisia tai vähintään kotimaisia. Lisäksi tuotteen tulee olla myynnissä esimerkiksi tilamyyntinä, säännöllisesti REKOssa tai vähittäiskaupassa. Yritys voi kilpailla korkeintaan kahdella tuotteella kussakin luokassa. Kilpailuun ilmoittaudutaan www.artesaaniruoka2020.fi -sivuston kautta.

Seminaari, Lähiruokamarkkinat ja muita oheistapahtumia

Kilpailu suunnitellaan yhteistyössä Raision kaupungin ja Naantalin matkailun kanssa. Naantalissa järjestetään matkailuyrittäjien toimintaa tukevia tapahtumia.

Raision kirjaston Martinsalissa järjestetään keskiviikkona 14.10.2020 ja torstaina 15.10.2020 seminaarit, joiden teemoina ovat saariston ruokamatkailu sekä tulevaisuuden ravinto. Perjantaina 16.10.2020 suuri yleisö voi tutustua kilpailutuotteisiin Lähiruokamarkkinoilla, jonne tuotteitaan voivat tulla myymään myös alueen pientuottajat. Suunnitelmissa on myös Octoberfest-tyyppinen pienpanimotuotteita esittelevä iltatilaisuus perjantaille. Artesaaniruoka SM-tapahtuma on ainutlaatuinen tilaisuus yrittäjille ja kuluttajille verkostoitua ja tutustua laajamittaisesti artesaaniruokaan.

Lisätietoja
Kilpailun johtaja, kehittämisasiantuntija Tomi Aho
tomi.aho@raseko.fi


Artesaaniruoan valmistuksessa käytettävät menetelmät ovat perinteitä kunnioittavia tapoja jalostaa ja säilyttää ruokaa. Keskeisimpiä piirteitä ovat tuotteiden valmistaminen ammattitaitoisesti käsin läpi tuotantoketjun, paikalliset tai vähintään kotimaiset raaka-aineet, joiden alkuperä on tunnettu sekä se, ettei säilöntä-, väri- ja lisäaineita käytetä.

Artesaaniruoka SM 2020 -kilpailut järjestetään 14. – 16.10.2020 Raisiossa. Kilpailun järjestää Raision seudun koulutuskuntayhtymä yhteistyössä Suomen Artesaaniruoka ry:n kanssa. www.artesaaniruoka2020.fi

Raseko Raision seudun koulutuskuntayhtymä on menestyvä, itsenäinen, valtakunnallisesti tunnustettu ammatillisen koulutuksen järjestäjä ja työelämän kehittäjä. Raseko FoodLaboratory on Rasekon innovatiivinen artesaani- ja lähiruoan oppimis- ja kehittämisympäristö. www.raseko.fi

Suomen Artesaaniruoka ry toimii ruoka-artesaanien edunvalvojana ja kaikkien artesaaniruuasta kiinnostuneiden yhdistäjänä. www.mathantverkarna.fi


>> Katso videot aiempien Artesaaniruoan SM-kilpailujen voittajista!


Artesaaniruoka rantautui Suomeen saariston kautta. Saariston Makureitti esittelee paikalliset tilapuodit, joista voi ostaa mukaan tilan tuotteita niin ruokaa kuin käsitöitä sekä samalla tutustua tilan elämään.

Kuva otettu sivuilta citydomadi.com