Jo viides Suomessa järjestetty artesaaniruoan SM-kilpailu käytiin Raisiossa lokakuun puolessa välissä. Rasekon (Raision seudun koulutuskuntayhtymä) pääasiassa opiskelijatyönä järjestämään kilpailuun oheistapahtumineen osallistui runsaasti niin koulun opiskelijoita kuin opettajia.
66 artesaaniruokayritystä osallistui 135 tuotteella, joilla kilpailtiin 26 luokassa. Tällä kertaa, kuin kotikenttäetuna, varsinaissuomalaiset yrittäjät keräsivät yllensä runsaan mitalisateen.
Järjestäjän ja tuomariston näkökulmasta työskentelyssä mielenkiintoisinta on huomata, miten tuotteet vuosi vuodelta kehittyvät aina laadukkaammiksi.
Kilpailun operatiivisen johtajan, Eija Lamsijärven mielestä innovatiivisuus, uudet raaka-aineet sekä tapa käyttää tuttuja raaka-aineita ylläpitää mielenkiinnon myös kilpailutuotteiden vastaanotossa. Turun yliopiston Brahea-keskuksen ja Ruokaviraston väkeä vaivattiin monella raaka-aineiden käytön selvittelypyynnöllä, kuten esimerkiksi onko käytetty raaka-aine mahdollisesti uuselintarvike.
Seuraavaksi Artesaaniruoan Suomen mestaruudesta kilpaillaan Ahvenanmaalla 7-9.10.2021. Vuonna 2022 vuorossa on Lappeenranta.
Terveisiä tuleville kilpailuun osallistujille
Kilpailun johdon terveiset tuleville kilpailijoille sisältää sähköpostien lukemispyynnön lisäksi kehotuksen lukea kilpailun säännöt tarkoin ennen tuotteen ilmoittamista. Kaikki tuotteet eivät välttämättä täytä artesaaniruoan määritelmää. Tämän vuoden kilpailuun ilmoitetuista tuotteista huomattava määrä jouduttiin hylkäämään. Parempi tapa onkin esittää jo ennakkoon kysymys tuotteen sopivuudesta suoraan kilpailun johdolle.
Kilpailun yhteydessä järjestettyyn seminaariin sekä muihin oheistapahtumiin osallistui koronan vaikutuksista huolimatta ilahduttavan runsaasti artesaaniruoasta kiinnostuneita.
Yle Areenassa tunnelmapaloja tuomaroinnista https://arenan.yle.fi/1-50653627
Artesaaniruoka SM-kilpailun omistaa Suomen Artesaaniruoka ry, joka järjestää vuosittain kilpailun yhteistyössä eri alueiden kanssa. Näin leviää tieto artesaaniruoasta vähitellen koko Suomeen. Haluatko järjestää kilpailun alueellasi? Ota yhteys yhdistykseen: info@mathantverkarna.fi.
Artesaaniruoan määritelmä: Artesaaniruoka on ainutlaatuisia tuotteita, joissa on paljon makua, jotka ovat laadukkaita ja joilla on selkeä identiteetti. Nämä valmistetaan pääosin paikallisista raaka-aineista, huolella jalostaen, pienissä erissä ja usein omalla tilalla.
Artesaaniruuan tuntomerkkinä on ammattitaitoinen käsin tekeminen läpi koko tuotantoketjun. Tämä takaa terveellisiä tuotteita ilman turhia lisäaineita – tuotteita, joiden alkuperä on jäljitettävissä. Artesaaniruoka nostaa esiin perinteet ruuanlaitossa, jalostaa näitä perinteitä ja luo innovatiivisia tuotteita.
Teksti
Margot Wikström, Suomen Artesaaniruoka R.y:n toiminnanjohtaja ja KulTa-hankevastaava; Kuluttajat ruokatalouden keskiössä
margot.wikstrom@parainen.fi