Uutiset

Arktisuus mukana Artesaaniruoan SM-kilpailuissa Rovaniemellä lokakuussa

187Lukenut

Vuoden 2023 Artesaaniruoan SM-kilpailut järjestetään 17.-19.10.2023 Lapin ammattikorkeakoulun Jokiväylän kampuksella Rovaniemellä. Kilpailu on avoin yrittäjille Suomesta, Ruotsista ja Norjasta ja tämän vuoden teemana on arktinen artesaaniruoka.

– Arktisuus näkyy kilpailussa monella tapaa. Seminaaripuheenvuoroissa ja palkintojenjaossa teema on mukana tiiviisti, mutta lisäksi muissa kilpailuluokissa kisaavat tuotteet voivat osallistua myös arktisen artesaaniruoan kilpailuluokkaan. Tämän kilpailuluokan tuomaristo tulee Lapin, Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Norjan alueilta, kertoo Lapin ammattikorkeakoulun asiantuntija Henna Kukkonen.

Kansallisten artesaaniruokakilpailujen tarkoituksena on säilyttää ja kehittää paikallista ruokaperinnettä, tehdä artesaaniruokaa tunnetuksi ja kehittää sitä. Kilpailulla halutaan vaalia artesaaniruoan käsitettä ja säilyttää sen arvo.

Artesaaniruoka SM-kilpailun kohderyhmänä ovat yrittäjät, jotka harjoittavat tuotteidensa käsityömäistä jalostusta jossakin kilpailukategoriassa. Tänä vuonna kilpailukategoriat ovat maitotuotteet, lihatuotteet, kalatuotteet, leipomotuotteet, marja- ja hedelmätuotteet, kasvis- ja sienituotteet, välipalat ja ruokamatkamuistot, juomat ja innovatiivinen artesaaniruoka. Lisäksi Artesaaniruoka SM 2023 -kilpailuissa palkitaan tuotteita luokissa arktinen artesaaniruoka ja artesaaniruokapakkaus.

Kilpailuun ilmoittautuminen on auki 17.9.2023 asti! Lisätietoja kilpailusäännöistä on tapahtumasivulla.

Käsityö näkyy artesaaniruoassa

Artesaaniruoalle on ominaista ihmisen kädenjälki ja taito koko tuotantoketjussa. Perussääntöjen mukaan tuotteet eivät saa sisältää säilöntä- ja lisäaineita, raaka-aineiden tulee olla kotimaisia, mielellään paikallisia ja niiden alkuperä pitää olla tunnettu. Tuotteiden valmistus tulee tapahtua käsityömäisten periaatteiden mukaan.

Kilpailuun osallistuminen tai elintarvikkeen kutsuminen artesaaniruoaksi ei edellytä ruoka-artesaanin koulutusta. Perusperiaate on, että on rekisteröitynyt yrittäjä, joka jalostaa tuotettaan käsityömäisesti ja että tuote on valmistettu artesaaniruoalle asetettujen määritelmien mukaisesti. Tuotteen tulee olla yleisessä myynnissä ja valmistettu ilmoitetussa elintarviketilassa.

– Kilpailu on mahtava mahdollisuus paitsi omien tuotteiden myynnin lisäämiseen ja markkinointiin, niin sen kautta saatavat verkostot ovat aivan vertaansa vailla. Toivotan kaikki lämpimästi tervetulleeksi osallistumaan tai seuraamaan kilpailua Rovaniemelle, kertoo Kukkonen.

Runsas tapahtumaohjelma

Osana tapahtumaa järjestetään toimialatreffit yrittäjille, artesaaniruokaseminaari, Syysmarkkinat sekä vierailupäivä Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksen toimintaan.

Kilpailutuotteiden arviointi, Artesaaniruokaseminaari ja Syysmarkkinat tapahtuvat yhtäaikaisesti keskiviikkona 18.10. Artesaaniruokaseminaarissa on luvassa muun muassa artesaaniruokayrittäjien puheenvuoroja, ruokamaistatuksia sekä pakkaus-, brändäys- ja markkinointiteemaiset luennot ja työpaja. Syysmarkkinat taas kokoavat ruoan, luonnontuotteiden ja käsitöiden myyjiä koko kilpailualueelta. Lisätietoja ohjelmasta tapahtumasivuilla (https://artesaaniruokasm.fi/ohjelma/).

Vuosina 2016-2018 suomenruotsalainen yhteistyöprojekti Rannikon Ruoka järjesti kolmet ensimmäiset Artesaaniruoan Suomen mestaruuskisat Suomessa. Vuodesta 2019 lähtien Artesaaniruoan SM-kilpailun säännöt omistaa Suomen Artesaaniruoka ry. Yhdistys on vastuussa säännöistä Suomessa sekä kilpailun järjestämisestä. Lisäksi yhdistys osallistuu kilpailusääntöjen kehittämiseen ja hakee vuosittain järjestäjän kilpailulle.

Kirjoittaja
Ellinoora Havaste
Turun yliopiston Brahea-keskus