Artikkelit

Arktiset Aromit ry:llä uusi toiminnanjohtaja

1.71TLukenut

Arktiset Aromit ry:n uusi toiminnanjohtaja on FM Birgitta Partanen. Yhdistystä 25 vuotta luotsannut Simo Moisio jää eläkkeelle kesäkuussa. Partanen työstää parhaillaan väitöstutkimusta luomuluonnontuotteista. Aikaisemmin Partanen on työskennellyt hankkeiden parissa Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin Mikkelin toimipisteessä.

Ulkomaiset poimijat pelastivat marja-alan

Kesäkuussa eläköityvällä Simo Moisiolla on pian taas aikaa liikkua karpalosoilla.

Arktiset aromit perustettiin 1993. Yhdistys edistää luonnontuotteiden talteenottoa, jatkojalostusta ja käyttöä sekä parantaa tuotteiden laatua. Eläköityvä toiminnanjohtaja Simo Moisio on työskennellyt yhdistyksessä sen perustamisesta lähtien. Moisio on seurannut luonnontuotealan kehitystä aitiopaikalta. Moision ideasta syntyi

1988 ensimmäinen valtakunnallinen metsämarjojen poimintakilpailu, jossa miteltiin vuoteen 1999 asti. Metsämarjoja kerätään yhä ahkerasti talven varalle, mutta ei enää myyntiin. Nykyisin yritykset turvautuvat ulkomaisiin poimijoihin, mikä on Moision mukaan pelastanut marja-alan. Aiemmin maanviljelijät saattoivat kerätä marjoja sivutoimenaan. Nykyään poimintaan ei liikene aikaa. Maaseutuasutus on harventunut ja kyläkaupat, jonne marjat aikaisemmin myytiin, ovat kuolleet pois. Nyt marjat kuljetaan myytäviksi kuntakeskuksiin. Marjoja metsissä kuitenkin riittää, Moision arvion mukaan kaupallinen poiminta voitaisiin nostaa puolitoistakertaiseksi.

Tulevaisuudessa kokonaisvaltaisia luontoelämyksiä

Luonnontuotteiden jatkojalostus on kehittynyt vuodesta 1993 harppauksin. Nykyisin luonnontuotteita hyödynnetään monipuolisesti, esimerkiksi tilaviineissä ja kosmetiikassa. Erityisen tyytyväinen Moisio on siihen, että marjojen ravitsemustieteellinen arvo tutkimuksin todistettu. Suomalainen luonnontuote myy myös maailmalla, sekä raaka-aineena että jalostettuina tuotteina. Tulevaisuudessa Moisio uskoo varsinkin luontomatkailun kasvavan.

Luonnontuotteita voidaan hyödyntää matkamuistoina sekä tarjota aterioilla. Ihmiset hakevat kokonaisvaltaisia luontoelämyksiä, kuten vaikka ohjattuja luontoretkiä, joiden teemana ovat marjat ja sienet, Moisio kertoo.

Tulevaisuudessa näkyy myös mahdollisia uhkakuvia.

Meidän täytyy valvoa, että jokamiehen oikeuksia ei käytetä räikeästi hyväksi, ja ettei raaka-aine lähde Suomesta ulkomaisen työvoiman avulla suoraan ulkomaille, Moisio muistuttaa.

Moision mukaan ulkomaiset vuokratyöfirmat pystyvät helposti järjestämään marjoille poimijat ja ostajat ilman suomalaisyrityksiä.

Toivon, että tämän ymmärtäisivät myös lainsäätäjät ja poliitikot, hän lisää.

Teksti: Tiina Paananen