Vuonna 2022 vuoden lähiruokateko -palkinnon voitti Hakamaan Lammastila Petäjävedeltä. Tilan yrittäjät Maija ja Samppa Suutarinen tekevät pontevasti näkyväksi lähiruoan merkitystä ja puhtaiden, eettisesti kestävällä tavalla tuotettujen raaka-aineiden käyttöä. Kolmesta kesälampaasta toiminta on laajentunut liha- ja villatuotantoon, tilan omaan ravintolaan, elämysmatkailuun, marja- ja hedelmäjalosteisiin sekä virtuaalisiksi tuotteiksi. 2000 euron arvoinen palkinto luovutettiin Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 7.4.2022. Palkinnon lahjoitti Suomen Messusäätiö.
Yleisön suosikki valittiin seitsemän finalistin joukosta. Nettiäänestyksessä annettiin ennätykselliset 3163 ääntä ja voittajaksi valikoitui Lihhoo Lieksasta, kolmen pientuottajan yhteishanke Pohjois-Karjalasta.
Tänä vuonna myönnettiin myös kunniamaininta keittiömestari Ulla Liukkoselle elämäntyöpalkintona. Maailman keittiömestariliiton kunniajäsen Liukkonen on ollut lähiruoan väsymätön puolestapuhuja jo vuosikymmenien ajan, itsekin hyvän ruoan tekijä ja suomalaisen lähiruoan lähettiläs maailmalla.
Uutinen on lyhennelmä Lähiruoka & luomu-messujen tiedotteesta.