Uutiset

Uudet reseptit ja videot kannustavat paikallisen karitsanlihan käyttöön

1.01TLukenut

Vastuullista proteiinia pöytään -hanke on toteuttanut yhdessä Perinnepata Oy:n Päivi Lehtosen kanssa uusia reseptejä karitsanlihan käyttöön. Paikallinen ja kestävästi tuotettu karitsanliha on vastuullinen eläinproteiinin lähde ja sitä tulisi suosia varsinkin ulkomailla tuotetun lihan sijaan.

Kotimaisen karitsan liha on mureaa, helppoa käsitellä ja miellyttävän makuista. Tutustuminen tähän erinomaiseen raaka-aineeseen kannattaa paitsi herkullisen maun vuoksi, myös siksi, että se on vastuullinen eläinproteiinin lähde.

Lammasketju sopii erinomaisesti Suomen olosuhteisiin

Tulevaisuudessa lihan käyttöä on syytä kohtuullistaa, eli lihaa tulisi syödä määrällisesti vähemmän ja harvemmin. Määrän sijaan tulisikin huomioida lihan laatu: valinnan tulisi kohdistua kotimaiseen lihaan, joka on tuotettu eläinten ja ympäristön hyvinvointia tukevasti, sekä taloudellisesti ja paikallisesti kannattavalla tavalla.

Suomessa erityisesti paikalliset lammasketjut ovat erinomainen vastuullinen eläinproteiini. Lammastalous muovaa maalaismaisemaa lisäten laidunmaiden monimuotoisuutta ja edistäen sellaisten lajien elämää, jotka eivät muuten menestyisi suomalaisessa luonnossa. Eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta lampaiden luontaiset lajin- ja rodunmukaiset tarpeet soveltuvat hyvin pohjoiseen ympäristöömme.

Maistuisiko aito kebab tai vaikka hienostunut karitsacarpaccio?

Helppo tapa kokeilla karitsanlihareseptejä on tutustua Vastuullista proteiinia pöytään -hankkeen tuottamiin Karitsasta herkkuja arkeen ja juhlaan -reseptivihkoon tai videoihin. Mukavia reseptejä ensikertalaiselle ovat esimerkiksi erilaiset jauheliharuoat, kuten karitsatortillat.

Reseptivihosta löydät 12 herkullista reseptiä perinteisestä lammaskebabista aina karitsawokkiin, sekä YouTubesta videoreseptit Karitsan paistikiekko-salaattiin sekä Karitsa-perunacurryyn.

Lataa Karitsasta herkkuja arkeen ja juhlaan -reseptivihko

Videoreseptien YouTube-soittolista

Jos paikallista tai kotimaista karitsanlihaa ei löydy lähikaupan tiskistä, kannattaa tuotetta toivoa kauppiaalta. Lihaa voi ostaa myös suoraan tuottajilta tai tilapuodeista, esimerkiksi Aitoja makuja -yrityshakua käyttäen tai oman alueen Reko-lähiruokarenkaista.

Teksti
Ellinoora Havaste

Valokuvat
Kaks kokkii