Artikkelit

Ruokakulttuuriyhteistyötä ruohonjuuritasolla – Terra Madre Nordic

1.4TLukenut

Pohjoismainen Slow Food -verkosto järjesti 27.-29.4. 2018 ensimmäisen yhteisen ruokakulttuuritapahtuman Kööpenhaminassa. Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoitus mahdollisti tapahtuman yhdistettynä runsaaseen talkootyöhön. Tavoitteena oli edistää pohjoismaisten toimijoiden keskinäistä yhteistyötä sekä yritysten ja tuotteiden tunnettuutta kuluttajien keskuudessa. Näytteilleasettajina oli noin 80 laadukkaita ruokatuotteita vastuullisella ja kestävällä tavalla valmistavaa pk-elintarvikeyritystä. Osallistujia oli kaikista Pohjoismaista sekä itsehallintoalueilta, lisäksi mukana Slow Food Sápmi. Tapahtuma keräsi noin 5000 kävijää.

Järki Särki –maisteluannokset kokosi ravintola Latvan Benjamin Frostell

Tapahtuma noudatti Slow Food -tapahtumamallia – tuotteiden esittelyn, maistattamisen ja myynnin lisäksi tärkeään osaan ohjelmaa nousivat erilaiset keskustelutilaisuudet ja maistelutyöpajat. Esimerkiksi Slow Fish -alueella Marja Komppa kertoi tuotteesta ja maistatti Järki Särkeä esimerkkinä kestävästä vähemmän arvostetun järvikalan hyödyntämisestä. Keskusteluteemojen kirjo oli valtava ja teemoihin pyrittiin löytämään edustus kattavasti eri tahoilta.

JAMK:n kestävän gastronomian restonomiopiskelijat.

Suomesta mukana tapahtuman suunnittelussa oli mukana kymmenkunta toimijaa: Slow Food -ryhmät (Helsinki, Keski-Suomi, Itä-Uusimaa, Västnyland), korkeakoulut (Helsingin yliopisto Ruralia instituutti, Jyväskylän ammattikorkeakoulun restonomikoulutus, Turun yliopiston Brahea-keskuksen lähiruoan koordinaatiohanke, Novia ammattikorkeakoulun Kustens Mat) sekä tukena muita tahoja (Food from Finland, Visit Finland, ELO-säätiö, MTK).

Suomesta oli mukana tuottajia eri puolelta maata: Backers (Raasepori), Ollinmäki (Anttola), Komppa-Seppälän tila/Järki Särki (Korpilahti), Malmgård (Pernaja), Sunspelt, (Tampere/Mikkeli), Kal’s Specialty Foods (Hindersby), Coconut Street Restaurant (Helsinki), Finnish Plant FP Kotaja (Vampula). Suomalaisia tuottajia esittelyssä ja myynnissä avustivat Jyväskylän ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat.

Tapahtumassa Slow Food -verkosto keskusteli myös uudesta yhteispohjoismaisesta kestävän ruuan julkilausumasta. Tämä keskustelu jatkuu Torinossa syyskuussa 2018 järjestettävässä Terra Madre Salone del Gusto -tapahtumassa 20.-24.9.2018.

Lisätietoja
Minna Junttila
minna.junttila@jamk.fi
www.tmn18.com