Artikkelit

Riistaliha tarkasti talteen

Kuva Annika Söderholm-Emas.
1.63TLukenut

Hyvinvointia riistasta -hanke järjesti 25. marraskuuta riistalihan paloittelukurssin Trollshovdassa Uudellamaalla. Kurssin vetäjänä toimi lihateollisuusteknikko Matti Mäkelä. Koko ikänsä liha-alalla toiminut Mäkelä on myös opettanut Huittisten ammattikurssikeskuksessa lihanleikkaajia ja lihamyyjiä.

Teurasessuihin ja hengityssuojaimiin sonnustautuneet kurssilaiset seurasivat tarkasti Matti Mäkelän opastusta peuran paloitteluun marraskuussa pidetyssä työpajassa. Riistan voi leikata monella eri tapaa, mutta työpajassa Mäkelä esitteli oman tapansa hoitaa peuran ruhon karkea paloittelu sekä miten siitä leikataan edelleen paisteja ja muita paloja.

Paloittelun edetessä Mäkelä kertoi siitä, mitä on erityisesti syytä ottaa huomioon ja kuinka riistasta saa leikattua niin hyvät palat kuin mahdollista. Esimerkiksi potka on syytä asettaa aina pöydälle nivelnuppi ylöspäin sitä leikatessa. Aloitteleville leikkaajille Mäkelä suositteli harjoittelua jäniksen ruholla.

– Jäniksellä on vähän samantapaiset paistit, ja sillä onkin hyvä harjoitella lihan paloittelua. Jos jäniksen paloittelu epäonnistuu, sen voi aina laittaa pataan, Mäkelä totesi.

Samalla kun Mäkelä kertoi kurssilaisille vinkkejä, hän leikkasi, väänsi ja käänsi, ja veti luun esille lihan palasta. Kun asian osaa, se näyttää helpolta.

Kurssi sai heti kiinnostusta metsästysseuran puolelta

Paloittelukurssi järjestettiin yhteistyössä paikallisen metsästysseuran kanssa. Mahdollisuus kurssin järjestämisestä otettiin innokkaasti vastaan. Osallistujissa oli sekä aloittelijoita että kokeneempia paloittelijoita, mutta kurssista oli hyötyä monipuolisesti kaikille.

– Lihan paloitteluun on monia eri tapoja. Kurssilta sai uutta inspiraatiota Matilta, joka on paloitellut todella paljon, kertoi yksi osallistujista.

– Kurssista on myös se etu, että oppii eri palojen nimet. Kaikkia en tunnistanut nimestä, vaikka olisin aiemmin saanut ne oikeaoppisesti irrotettuakin. Aina voi oppia uutta!

Kuva Annika Söderholm-Emas.

Kunnon välineet ovat tärkeitä, jotta kaikki saadaan talteen riistasta

Mäkelän mukaan riistaliha ja liha ylipäänsä on arvokasta, jonka vuoksi se pitäisi saada talteen niin hyvin kuin mahdollista. Lihojen, paistien ja jauhelihan lisäksi riistan rasvan ja luut voi hyödyntää lintujen tai lemmikkien ruokinnassa. Jo riistalaukauksen pitäisi olla mahdollisimman tarkka, ja riistaa suolistaessa pitää olla varovainen, ettei puhkaise vatsaa, suolistoa tai virtsarakkoa. Harrastustaan arvostava metsästäjä käyttääkin teräviä veitsiä riistan paloittelussa.

Hygieenistä paloittelua varten pitää olla omat veitset, joita ei käytetä mihinkään muuhun. Luiden katkomiseen tarvitaan lisäksi pienihampainen saha, kuten rautasaha.

– Vasta-aloittelijan kannattaa ennen kurssille menoa hankkia kunnolliset välineet, eli lihaveitset, esiliina ja päähine. Mielellään myös viiltokäsineet, sillä käsine on hyvä olla vapaassa kädessä lihaa leikatessa. Käsineet käyvät myös kalan perkaukseen, vaikka tätä tarkoitusta varten täytyy tietysti hankkia oma käsine, Mäkelä kertoo.

Lihanleikkauksen toistoja kannattaa harjoitella ja leikkaustaitoa ylläpitää. Metsästyksen kausiluonteisuus asettaa omat haasteensa taitojen ylläpidolle. Vähän edistyneempää leikkaajaa Mäkelä kehottaa kokeilemaan eri leikkaustyylejä, jotta löytää itselleen sopivimman.


Hyvinvointia Riistasta – Välmående av vilt -hanke

      • Toteutusalue: Varsinais-Suomi, Uusimaa, Pirkanmaa, Kanta-Häme, Satakunta ja Päijät-Häme
      • Hankeaika: 1.1 2019 – 31.7 2022
      • Hankkeen yhteistyökumppanit Yrkeshögskolan Novia, Suomen Riistakeskus, Hanken – Svenska Handelshögskolan Helsingfors ja Turun yliopiston Brahea keskus.
      • Hanketta rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020 ja rahoitukseen osallistuvat Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Pirkanmaan, Kanta-Hämeen Satakunnan ja Päijät-Hämeen ELY-keskukset

www.novia.fi/valmaendeavvilt/


Teksti
Annika Söderholm-Emas ja Ellinoora Havaste