Uutiset

Onneksi on ohra -reseptikilpailun voitti Sari Wikmanin makea herkku ohrasta, kermasta ja mustikoista

Kuva: Foody Allen Oy.
857Lukenut

Laitilan Kulttuurin tuki ry, Kuluttajat ruokaTalouden keskiössä -hanke ja Vastuullista proteiinia pöytään -hanke järjestivät kilpailun ohraresepteille, jonka finaali järjestettiin 8. kesäkuuta Turun Logomossa.

Kilpailuun lähetettiin yli 40 erilaista reseptiä, joissa ohra oli pääosassa. Finaaliin kisaamaan pääsivät ohrablinit, ohrabrownie, ohralasagne, mustikka-ohra-kermaherkku, lihapiirakka ohra-lammastäytteellä ja ohra-kebab-kasviswokki.

Kilpailun voitti Sari Wikmanin Ohra à la Finland eli mustikka-ohra-kermaherkku. Sinivalkoisen jälkiruoan inspiraationa toimi jouluinen Ris à la Malta, mutta ohraherkkuun väriä ja makua tulee myös suomalaisista metsämustikoista. Hopeasijan sai Mirja Junkolan ohralasagne ja pronssisijan Iida Litmasen ohrabrownie.

Onneksi on ohra -reseptikilpailun tavoitteena oli löytää innostavia käyttötapoja ohran hyödyntämiseen kotikeittiöissä ja nostaa sen arvostusta herkullisena ja kestävänä suomalaisena raaka-aineena. Kilpailun sponsoreina toimivat Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, MTK, Laitilan Kaupunki ja Kieku.

Resepti: Ohra à la Finland

Aluksi tehdään ohrapuuro uunissa. Helppoa ja vaivatonta.
Puuro
2 dl (Kemiön Myllyn) rikottuja ohrasuurimoita
1 tl suolaa
1 l täysmaitoa
voita tai öljyä vuoan voitelemiseen
Voitele kolmen litran vuoka ja kaada suolan kanssa sekoitetut ohrasuurimot vuoan pohjalle. Kaada päälle litra täysmaitoa ja kypsennä 175 asteisessa uunissa, alimmalla tasolla, puolitoista tuntia. Puuroa ei tarvitse sekoittaa kypsymisen aikana.

Jälkiruoka
4 dl ohrapuuroa ilman paahtunutta kuorta
2 dl kermaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl tomusokeria
2 dl mustikkahilloa
Vaahdota kerma, ja sekoita kaikki ainekset keskenään hilloa lukuun ottamatta. Annostele tarjoiluastiaan kerroksittain puuro-kermaseosta ja hilloa.

Kuva: Foody Allen Oy