ArtikkelitKansi

Nimisuojajärjestelmä on tae elintarvikkeen alkuperästä ja tuotannosta kuluttajalle

1.88TLukenut

Euroopan unioni ylläpitää kahta laatujärjestelmää elintarvikkeille. Toinen näistä järjestelmistä on tuotteiden nimisuojajärjestelmä, johon kuuluvat merkit suojattu alkuperänimitys (SAN), suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) ja aito perinteinen tuote (APT).

Nimisuojajärjestelmän tarkoitus on nostaa esiin nimisuojatun tuotteen erityisyys ja maantieteellinen alkuperä sekä suojata kuluttajaa tuoteväärennöksiltä. Kuluttajalle nimisuoja on tae siitä, että tuotteen alkuperä ja tuotantotapa tiedetään.

Suojattu maantieteellinen merkintä toi lisäarvoa Puruveden muikulle

Osuuskunta Puruveden kalasatama päätti marraskuussa 2010 hakea suojattua maantieteellistä merkintää (SMM) Puruveden muikulle. Puruvesi kuuluu Saimaan niukkaravinteisten järvien joukkoon. Valo pääsee Puruvedessä jopa 20 metrin syvyyteen ja järven silmiinpistävin piirre onkin veden kirkkaus. Puruveden muikun erikoisuus ruokakalana on pehmeä ruotoisuus verrattuna ympäröivän alueen muiden vesistöjen muikkuihin. Ominaisuuden ansiosta Puruveden muikku soveltuu erityisen hyvin syötäväksi sellaisenaan. Suojattu maantieteellinen merkintä hyväksyttiin 2013.

Merkintä on tuonut tuotteelle kaupallista lisäarvoa muun muassa Lidl-ketjun kuluttajamarkkinoinnissa. Lisäksi se on osaltaan tuonut kulttuurista lisäarvoa sekä tuotteelle että sen tuotantotavalle.

Talvinuottauksen perinnetieto ja pitkäaikainen kestävän kalastuksen malli julistettiin vuonna 2017 aineettomaksi kulttuuriperinnöksi Museoviraston toimesta.

– Puruveden muikun suojattu maantieteellinen merkintä lisäsi merkittävää painoarvoa tuotteelle ja sen tuotantotavalle, kertoo Tero Mustonen Kesälahden kalasatama Osuuskunnasta.

Seuraavaksi osuuskunta hakee merkintää Puruveden muikun mädille.

Monimediakampanja lisää tietoisuutta nimisuojajärjestelmästä

Siinä missä Etelä-Euroopan maat Italia, Ranska, Espanja ja Portugali ovat aktiivisia hakemaan nimisuojausta oman alueensa tuotteille ja tunnistavat järjestelmän laatumerkit, Suomessa järjestelmä on vähemmän tunnettu.

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin ja Turun yliopiston Brahea-keskuksen Nimisuojatuotteiden monimediakampanja Promon tavoitteena on lisätä nimisuojamerkkien ja -tuotteiden tunnettuutta 2018-2019. Hanke muun muassa toteuttaa vapaaseen käyttöön soveltuvaa valokuva- ja videomateriaalia suomalaisista nimisuojatuotteista. Näitä tuotteita on tällä hetkellä 12.

Tero Mustosen sitaatti on Euroopan Komission minikonferenssista Helsingissä 27.9.2018.

Teksti: Ellinoora Havaste
Kuvat: puruvedenmuikku.fi


Euroopan unionin nimisuojajärjestelmä

Nimisuojajärjestelmään kuuluvan tuotteen tunnistat EU-alueella laatumerkeistä.

Suojattu maantieteellinen merkintä (SMM)
Suojattu alkuperänimitys (SAN)
Aito perinteinen tuote (APT)

 

 

 

 

 

 

 

Merkit ovat suojattu alkuperänimitys (SAN), suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) ja aito perinteinen tuote (APT).

Järjestelmä koostuu neljästä eri kategoriasta, joissa suojattuna on yhteensä noin 3500 tuotetta.

  • maataloustuotteissa ja elintarvikkeissa yli 1400 tuotetta
  • väkevissä alkoholijuomissa 247
  • viineissä 1763
  • maustetuissa viinituotteissa viisi eri tuotetta

Suomalaisia nimisuojatuotteita ovat Kitkan viisas, Sahti, Kalakukko, Lapin Puikula, Lapin Poron kylmäsavuliha, Puruveden muikku, Lapin Poron liha, Karjalanpiirakka, Lapin Poron kuivaliha, Kainuun Rönttönen, Suomalainen Vodka ja Suomalainen Marjalikööri ja Suomalainen Hedelmälikööri.