Uutiset

Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskus Lapin lähiruoka-alan edistäjänä

Kuva Päivi Töyli.
169Lukenut

Teuvolassa, Louen kylässä sijaitsevalla Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksella on vahva visio: toimia Lapin elintarviketaloverkoston veturina.

Lähiruokaa – totta kai! -blogikirjoituksessa Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä korostaa oppilaitoksen roolia lähiruoan osaamiskeskuksena ja monipuolista yritys- ja tutkimuslaitosyhteistyötä. Hänen mukaansa oppilaitos tukee onnistuneesti alueen elintarvikeyritysten kehittymistä. Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskus toimii esikuvana myös muille oppilaitoksille.

Miten oppilaitos edistää lähiruokaa? Kuusi poimintaa Viljasen blogitekstistä:

  1. Luomupellolla viljellään erikoiskasveja, kuten tyrniä ja humalaa. Oppilaitos tekee tyrniyhteistyötä yhdessä Luonnonvarakeskuksen sekä AromTechin kanssa. Yritys tuottaa kasviöljyjä ruoka- ja kosmetiikkateollisuudelle. Tornion panimolle taas tuotetaan humalaa 650 humalaköynnöksellä. Tavoitteena on viljellä myös mallasohraa, josta voitaisiin tehdä aitoa lappilaista olutta.
  2. Opiskelijoiden kanssa rakennetussa arktisessa puutarhassa kasvaa harvinaisia kasveja, kuten pohjan punaherukkaa. Puutarha toimii myös rauhoittavana terapiapaikkana niin opiskelijoille kuin muillekin vierailijoille.
  3. Louen Lappia toimii geenipankkina suomenlampaalle ja kainuunharmaalle sekä lapinlehmälle. Arctic Ice Cream Factory valmistaa artesaanijäätelöä lapinlehmän maidosta sekä pohjoisista marjoista, kuten tilan tyrnistä.
  4. Yritystilat ja lähiruokamyymälä palvelevat elintarvikeyrityksiä. Pihapiirissä toimii Pirtin kehräämön vastaanottopiste, johon tuodaan lampaan villoja ympäri Lapin aluetta. Alueella on myös Peräpohjolan Leader ry:n toimisto ja Meän Liha Oy:n jalostuslaitos. Taimi- ja lähiruokamyymälässä on myynnissä lappilaisten ruokayritysten tuotteita.
  5. Alueelle suunnitellaan pienyrittäjiä hyödyntäviä investointeja. Oppilaitokselle kaavaillaan investointeja, kuten ensi asteen jalostustilaa ja kylmä- ja pakkasvarastoja, jotka edistäisivät koko Lapin lähiruokayrittäjyyttä.
  6. Ruokakasvatusta koululaisille! Oppilaitokseen on kutsuttu yli 200 kemiläistä 2–4-luokkalaista tutustumaan koulutilan toimintaan.

Teksti on tiivistys Kirsi Viljasen blogitekstistä, joka on julkaistu Lähiruokaa – totta kai! -blogissa 21.12.2023.