Teuvolassa, Louen kylässä sijaitsevalla Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskuksella on vahva visio: toimia Lapin elintarviketaloverkoston veturina.
Lähiruokaa – totta kai! -blogikirjoituksessa Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä korostaa oppilaitoksen roolia lähiruoan osaamiskeskuksena ja monipuolista yritys- ja tutkimuslaitosyhteistyötä. Hänen mukaansa oppilaitos tukee onnistuneesti alueen elintarvikeyritysten kehittymistä. Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskus toimii esikuvana myös muille oppilaitoksille.
Miten oppilaitos edistää lähiruokaa? Kuusi poimintaa Viljasen blogitekstistä:
- Luomupellolla viljellään erikoiskasveja, kuten tyrniä ja humalaa. Oppilaitos tekee tyrniyhteistyötä yhdessä Luonnonvarakeskuksen sekä AromTechin kanssa. Yritys tuottaa kasviöljyjä ruoka- ja kosmetiikkateollisuudelle. Tornion panimolle taas tuotetaan humalaa 650 humalaköynnöksellä. Tavoitteena on viljellä myös mallasohraa, josta voitaisiin tehdä aitoa lappilaista olutta.
- Opiskelijoiden kanssa rakennetussa arktisessa puutarhassa kasvaa harvinaisia kasveja, kuten pohjan punaherukkaa. Puutarha toimii myös rauhoittavana terapiapaikkana niin opiskelijoille kuin muillekin vierailijoille.
- Louen Lappia toimii geenipankkina suomenlampaalle ja kainuunharmaalle sekä lapinlehmälle. Arctic Ice Cream Factory valmistaa artesaanijäätelöä lapinlehmän maidosta sekä pohjoisista marjoista, kuten tilan tyrnistä.
- Yritystilat ja lähiruokamyymälä palvelevat elintarvikeyrityksiä. Pihapiirissä toimii Pirtin kehräämön vastaanottopiste, johon tuodaan lampaan villoja ympäri Lapin aluetta. Alueella on myös Peräpohjolan Leader ry:n toimisto ja Meän Liha Oy:n jalostuslaitos. Taimi- ja lähiruokamyymälässä on myynnissä lappilaisten ruokayritysten tuotteita.
- Alueelle suunnitellaan pienyrittäjiä hyödyntäviä investointeja. Oppilaitokselle kaavaillaan investointeja, kuten ensi asteen jalostustilaa ja kylmä- ja pakkasvarastoja, jotka edistäisivät koko Lapin lähiruokayrittäjyyttä.
- Ruokakasvatusta koululaisille! Oppilaitokseen on kutsuttu yli 200 kemiläistä 2–4-luokkalaista tutustumaan koulutilan toimintaan.
Teksti on tiivistys Kirsi Viljasen blogitekstistä, joka on julkaistu Lähiruokaa – totta kai! -blogissa 21.12.2023.