Tutkimus osoittaa, että maku ja tutut ruokailutottumukset pitävät lihatuotteiden kulutusta yllä, vaikka ympäristötietoisuus kasvaa.
Ilmastonmuutos haastaa meidät tarkastelemaan ruokailutottumuksiamme uudelleen, sillä ruoan aiheuttamat ilmastopäästöt muodostavat noin viidenneksen kotitalouksien kokonaishiilijalanjäljestä. Näistä suurin osa syntyy liha- ja maitotuotteiden kulutuksesta. Vaikka kasviperäisten tuotteiden suosio on kasvussa, eläinperäisten tuotteiden kulutus pysyy yhä korkealla. Muutos kohti vähäpäästöisempää ruokavaliota vaatii merkittäviä muutoksia niin kuluttajilta kuin koko ruokajärjestelmältä.
Helsingin yliopiston, Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen yhteisessä Ruokatulevaisuudet -hankkeessa tutkitaan, miten suomalaiset kuluttajat ja maatalousyrittäjät näkevät ruoankulutuksen tulevaisuuden. Tutkimuksessa selvitetään vuonna 2024 toteutetun väestöä edustavan kyselyn (N = 1 252) avulla muun muassa sitä, keitä ovat ne kuluttajat, jotka ovat valmiita muuttamaan kulutustottumuksiaan ilmaston ja ympäristön hyväksi, ja mitkä tekijät voivat joko edistää tai estää kasviperäisen ruoan kulutuksen lisääntymistä.
Nuoret edelläkävijöinä: Huoli ilmastosta ja tuotannon eettisyydestä motivoi kasviperäisten vaihtoehtojen käyttöön
Erityisesti nuoret, naiset ja korkeakoulutetut ovat osoittautuneet ryhmiksi, jotka suhtautuvat myönteisesti kasviperäisten tuotteiden lisäämiseen ruokavaliossa, mikä kävi ilmi myös tässä tutkimuksessa. Aiempien tutkimusten mukaan motiiveina kasviperäisten tuotteiden kulutukseen toimivat ympäristöarvot ja eettiset syyt, kun taas maku ja hinta pitävät eläinperäisten tuotteiden kulutusta yllä. Tässä tutkimuksessa selvisi, että noin 60 % vastaajista ei käyttänyt lihan kaltaisia kasvipohjaisia tuotteita tai käytti niitä harvoin. Alle kolmannes vastaajista suunnitteli lisäävänsä näiden tuotteiden käyttöä tulevaisuudessa.
Ne, jotka näkivät lihan- ja maidontuotannon ongelmallisina ilmaston ja eläinoikeuksien kannalta, olivat halukkaimpia lisäämään korvaavien kasvipohjaisten tuotteiden käyttöä tulevaisuudessa.
Ravintoarvo, luonnollisuus ja maku korvaamisen esteinä
Näkemys, jonka mukaan kasviproteiinituotteet maistuvat epämiellyttäviltä ja ovat liian teollisesti prosessoituja samoin kuin lihan ja maitotuotteiden pitäminen ravitsemuksellisesti tärkeinä olivat puolestaan esteitä kasviperäisten tuotteiden suuremmalle kulutukselle. Myös sosiaaliset normit, kuten lähipiirin ruokailutottumukset, sekä omat vakiintuneet tavat vaikuttivat haluttomuuteen korvata eläinperäisiä tuotteita kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla. Tutkimus osoitti, että lähipiirin lihankulutus on yhteydessä lihatuotteiden korvaamisen esteisiin, mutta maitotuotteiden korvaamiseen lähipiirin kulutustottumuksilla ei ole merkittävää yhteyttä. Lisäksi monet korostivat lihan ja maitotuotteiden roolia omavaraisuuden kannalta.
Tutkimuksen tulokset kertovat, että syömisen tapojen muuttamisessa ekologisesti kestävämmiksi on tärkeää ymmärtää ihmisten omia näkökulmia, asenteita ja arkisia ruokaan liittyviä toimintatapoja. Tarvitaan maittavia, ravitsevia sekä ekologisesti ja eettisesti kestäviä kasvipohjaisia vaihtoehtoja, jotka houkuttelevat paitsi niihin nyt jo myönteisesti suhtautuvia kuluttajia myös niitä, joille kasvipohjainen syöminen ei vielä ole arkea.
Kirjoittajat
Laura Salmivaara, Mia Silfver / Helsingin yliopisto
Kuvat Laura Salmivaara
RUOKATULEVAISUUDET -hanke (2023–2025) on Helsingin yliopiston, Luonnonvarakeskuksen ja Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen tutkimushanke, jossa tutkitaan ruoan tuottajien ja kuluttajien odotuksia ruokajärjestelmän kestävyydelle, luodaan yhteistä näkemystä eri politiikkatoimenpiteistä ja niiden edellytyksistä sekä lisätään maatalousyrittäjien valmiuksia muutosten tekemiseen ja ennakointiin. Hanke tuottaa ruokajärjestelmän toimijoiden käyttöön tulevaisuusorientoitunutta tietoa siitä, millaisia kehityskulkuja, mahdollisuuksia ja jännitteitä ruoan tuotannossa ja kulutuksessa on meneillään ja odotettavissa. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö (Makera).
https://blogs.helsinki.fi/ruokatulevaisuudet/