Artikkelit

Kalavohvelit, Smugetit ja leipäinen Murun juustokakku nuorten voitokkaat ruokaoivallukset

Sofia Masalkinan suunnittelema Murun juustokakku voitti Leivän uusi elämä -sarjan. Mehevän kakun pohja valmistetaan kuivasta leivästä.
1.12TLukenut

Nuoret ovat kekseliäitä uusien ruokien kehittelyssä. Tämän osoitti Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun alkuvuodesta järjestämä nuorten valtakunnallinen Ruokaoivallus®-kilpailu. Taso oli niin huikea, että Muikeita muikkumakuja -sarjan voitto päätettiin jakaa kahden kilpailutyön kesken.

Ruokaoivallus®-kilpailulla pyrittiin löytämään keinoja kahteen ruoka-alan haasteeseen: kalan ja erityisesti muikun käytön lisäämiseen ja ruokahävikin vähentämiseen leivän osalta. Kilpailuun osallistui 32 työtä, joista loppukilpailuun valittiin 14.

– Kilpailutöiden taso oli tosi positiivinen yllätys. Monenlaisia ruokia ja hyviä ideoita, arviointiraatiin osallistunut keittiömestari Roope Rask Bistro Holvista luonnehtii kilpailutöitä.

Ruokaoivallus®-kilpailun arviointiraatiin 12.5.2021 osallistuivat Merja Ylönen ja Eeva Koljonen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta, Anttu Rautio Siiskosen Kotileipomosta, Tuomas Pöyry Järvi-Suomen Kalatuotteesta, Roope Rask Bistro Holvista, Pekka Sahama Itä-Suomen Kalatalousryhmästä ja Taina Harmoinen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta.

Murun juustokakku Leivän uusi elämä -sarjan voittaja

Leivän uusi elämä -sarjan voittajaksi valittiin yksimielisesti Murun juustokakku. Kilpailutyön oli ideoinut 17-vuotias Sofia Masalkina, joka opiskelee Kainuun ammattiopistossa matkailu- ja ravitsemisalaa. Murun juustokakun pohjaan käytetään kuivaa leipää, joka jauhetaan pohjaa varten. Juustokakun erikoisuutena on myös vesihaudekypsennys uunissa. Lopputulos oli todella herkullinen.

– Kilpailutöissä oli todella mielenkiintoisia, rohkeita ideoita tähteeksi jääneen leivän hyödyntämiseksi. Osaa ideoista tulemme todennäköisesti jatkotyöstämään. Tavoitteena on tuoda leivän käyttöideoita esille uudistuvilla kotisivuillamme, toteaa Anttu Rautio Siiskosen Kotileipomolta. Siiskosen Kotileipomo toimi yhteistyökumppanina leipäsarjassa lahjoittaen sarjan voittajalle palkinnon.

Leivän uusi elämä -sarjassa toiseksi tuli Hävikkileipägranola, jonka ideoi bio- ja elintarviketekniikkaa Seinäjoen ammattikorkeakoulussa opiskeleva Iida-Mari Saine, 28 v. Kolmanneksi sijoittui 16-vuotias Schildtin lukion opiskelija Linnea Humalajoki Jyväskylästä Leipäpannari -ohjeellaan.

Muikkusarjan voitto jaettiin Smugettien ja Kalavohvelit muikkutäytteellä kilpailutöiden kesken

Turkulainen Alexiana Gaudiat kehittelin savustetuista muikuista Smugetit ja sijoittui jaetulle ensimmäiselle sijalle Muikeita muikkumakuja –sarjassa.

Muikeita muikkumakuja -sarjassa tavoitteena oli ideoida nuorten makuun sopivia uusia muikkuruokia. Loppukilpailun taso oli huikea ja arviointiraati päätti jakaa ensimmäisen palkinnon. Voittajiksi valittiin Roni-Mikael Raappanan kehittelemät Kalavohvelit muikkulevitteellä ja Alexiana Gaudiatin Smugetit. Hauholainen 17-vuotias Roni-Mikael opiskelee autoalaa Ammattiopisto Tavastiassa. Alexiana, 24 v., opiskelee ravintola- ja cateringalaa Turun ammatti-instituutissa.

Roni-Mikael Raappanan Kalavohvelit muikkulevitteellä voitti Muikeita muikkumakuja -sarjan jaetun ensimmäisen sijan. Vohvelitaikinassa sekä levitteessä käytetään kotimaista muikkusäilykettä.

– Muikkusarjan kilpailutyöt olivat todelle hienoja ja innovatiivisia. Töihin oli paneuduttu ja käytetty aikaa kehittelyyn, toteaa Pekka Sahama Itä-Suomen kalatalousryhmästä, joka lahjoitti yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa muikkusarjan voittajille palkinnon. – On tärkeää, että uusia muikkuruokia kehitellään. Kotimaisen kalan edistämisohjelmassa tavoitteena on kalan syönnin lisääminen kotimaista kalaa käyttämällä. Tähän voisi vastata muikun pyynnin lisäämisellä, sillä muikkukannat ovat kestäviä.

Kolmannelle sijalle sijoittui Kainuun ammattiopistossa matkailu- ja ravitsemisalaa opiskeleva 17-vuotias Evelina Tuktarova Muikkutäytteisellä perunaruisrieskarullalla. Kunniamaininta sarjassa annettiin Muikkukebab-burgerille, jonka kehittelystä vastasi 24-vuotias Haaga-Helian ruokatuotannon johtamisen opiskelija Janne Ruponen.

Kilpailun voittajat palkittiin 1000 euron rahapalkinnolla ja 2. ja 3. sijalle tulleet tuotepalkinnoilla, joissa yhteistyökumppanina oli Järvi-Suomen Kalatuote. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu järjesti Ruokaoivallus®-kilpailun nyt kolmannen kerran.