Artikkelit

Hyönteisruoka on tullut jäädäkseen

1.25TLukenut

Hyönteisruokabisnes tulee olemaan länsimaissa jatkuvan kasvun ala, kertoo hyönteisruoka-alan yrittäjä Antti Reen Griinsectistä.

Reenin mukaan Euroopassa hyönteisala on vielä pääsääntöisesti lapsenkengissä. Monissa Euroopan maissa ei ole edes laillista valmistaa hyönteisistä ruokaa myyntiin. Hyönteiset ovat kuitenkin ravintoarvoltaan hyvää ja ekologista ruokaa. Griinsect on tuonut markkinoille hyönteisnäkkärin sekä juureen leivotut hyönteisleivät. Tällä hetkellä leivät menevät muun muassa K-Supermarketteihin ja tilaustuotteena ravintoloihin. Tavoitteena on tuoda hyönteistuotteet kaikkien saataville.

Kumppani löytyi lehtijutulla

Reeniä kiinnosti vastuullinen ja kestävä ruuantuotanto – sellaista on myös hyönteisruoka. Asian ympärillä toimi pieni ja tiivis joukko, johon oli helppo mennä mukaan. Yrityskumppanit löytyvät Helsingin Sanomissa julkaistun jutun myötä.

Jutussa kerroin, että haluaisin tarjoilla hyönteistuotteita kahviloissani, kun se olisi jonakin päivänä laillista, Reen muistelee.

Reeniin otettiin yhteyttä Finsectistä, joka kouluttaa tilallisia sirkkojen kasvatukseen. Finsectin avulla mukaan saatiin tuotteiden reseptiikkaa kehittänyt keittiömestari Jarmo Liimatainen. Leipomoyrittäjä ja jakelija löytyivät Reenin kahvilatoiminnan kontakteista ja opiskeluaikojen verkoston kautta. Nykyisin Griinsect on osa Finsectiä. Suomessa kilpailu hyönteisalalla on vielä vähäistä. Raaka-aineen tuotanto on pienimuotoista ja hintavaa.

Tämä ala on vasta syntymässä. Kysyntää on, mutta tarjonta on vielä pientä. Hinnat elävät vahvasti, Reen sanoo.

Sirkka jakaa mielipiteet

Sirkkatuotteiden markkinoinnissa maistatus on avainasemassa.

Reaktiot ovat olleet voimakkaita. Ihmisillä on paljon ennakkoasenteita, mutta monia asia kiehtoo, Reen kertoo.

Reen kuvailee sirkan makua neutraaliksi ja pähkinäiseksi. Sirkka rouhitaan, joten leivissä sen voi halutessa nähdä tai olla näkemättä. Myös Griinsect on tehnyt testejä eri hyönteisillä ja uusilla tuoteideoilla. Yhteistyökumppaneita haetaan aktiivisesti eri toimintoihin logistiikasta raaka-aineen käsittelyyn.

Meillä on paljon liikkuvia palasia, joten yhteistyökumppaneita tarvitaan, Reen toteaa.

Teksti: Tiina Paananen