Artikkelit

Etäkahvit – helppo tapa osallistua ja jakaa tietoa

595Lukenut
Kuuntele artikkeli SoundCloudissa

Etelä-Pohjanmaan Ruokaprovinssikahveilla tuotetaan sisältöä strategiatyöhön, kohotetaan ruokamaakunnan me-henkeä ja tehdään Ruokaprovinssia näkyväksi. Varsinais-Suomessa KulTa-kahvit kokoaa alueen yrityksiä arjessa vastaantulevien asioiden ympärille. Voisiko näitä toteutustapoja hyödyntää muissakin yhteyksissä?

Varsinais-Suomen KulTa-kahvit

Varsinais-Suomessa on järjestetty vajaan vuoden ajan KulTa-kahvit alueen elintarvikealan yrittäjille. Näissä puolen tunnin pituisissa kahvihetkissä on käsitelty muun muassa lainsäädännön muutoksia, säilyvyyden määrittämistä ja kuluttajapalautteen keräämistä osana tuotekehitystä. KulTa-kahveilla keskitytään siis yritysten arjessa vastaantuleviin asioihin ja ideat aihepiireistä nousevatkin yrityksiltä kumpuavista toiveista.

Idea KulTa-kahveille syntyi, kun haluttiin koronapandemian keskellä koota yhteen yrityksiä keskustelemaan ja kuulemaan ajankohtaisista asioista sekä saamaan ideoita ja tukea yrityksen omaan kehittämiseen. Osallistuminen eri puolilta maakuntaa on helppoa, kun se onnistuu vaikkapa oman keittiönpöydän ääressä.

Etäyhteyden kautta järjestettävät KulTa-kahvit tarjotaan noin kahden kuukauden välein. Tilaisuuksissa parhaimmat asiantuntijat alustavat aihepiiriä ja myös kysymyksille on varattu hyvin aikaa. Nämä iltapäiviä piristävät lyhyet tietoiskut ovat keränneet mukavasti yleisöä yrityskoosta riippumatta.

Tulevien KulTa-kahvien ajankohdat ja sisältö esitellään vs-lähiruoka.fi tapahtumakalenterissa.

Teksti
Mervi Louhivaara, Turun yliopiston Brahea-keskus

 

“Keitä sinä kahvit – me leivomme ohjelman” – Etelä-Pohjanmaan Ruokaprovinssikahvit

Ensimmäiset Ruokaprovinssikahvit juotiin marraskuussa 2021. Niiden tavoitteena on tuottaa sisältöä strategiatyöhön ruoka-alan merkkihenkilöiden puheenvuorojen, yleisön keskustelun ja kyselyjen kautta. Lisäksi konseptin tärkeinä tavoitteina on Ruokaprovinssin me-hengen kohottaminen sekä ruokamaakunnan näkyväksi tekeminen ruokaprovinssilaisille itselleen. Etelä-Pohjanmaan ruokamaakunnalle eli Ruokaprovinssille kootaan strategiaa tähtäimenä vuosi 2030.

Helppo KEKSIviikkoinen etäkonsepti

Ruokaprovinssikahvit ovat joka kuukauden ensimmäinen KEKSIviikko toistuva dynaaminen ja yleisön otteessa pitävä 30 minuutin ohjelmallinen etäkahvitauko. Vaihtuva ruoka-alan vaikuttaja kertoo kahvittelijoille, mikä hänen mielestään on Ruokaprovinssin menestyksen avain vuodelle 2030. Otsikko kaikille avainpuhujille on sama.

Tapahtuma toteutetaan verkossa pop-up tapahtumana ilman ennakkoilmoittautumisia. Kahvittelijoiksi ovat tervetulleita kaikki: olet sitten Ruokaprovinssista kiinnostunut ruokaketjun toimija, kuluttaja tai vain utelias, voit klikata osallistumislinkkiä. Nimekkäitä puhujia on helppo pyytää puolen tunnin etätapahtumaan, jossa puhujan aktiivista aikaa on vain 10 minuuttia, joka sekin kuluu oman työpöydän äärellä.

Leivottu ohjelma

Ruokaprovinssikahvien laadun takeina ovat kiinnostavat ruoka-alan puhujat, hyvät jälkikeskustelut, dynaaminen rytmi sekä luvatusta aikataulusta kiinni pitäminen. Jos Ruokaprovinssikahvien vetäjillä pitää kiirettä kulisseissa, niin kahvittelijoille osallistuminen on tehty helpoksi. Lupauksenamme nimittäin on: “Keitä sinä kahvit, me leivomme ohjelman! “. Toki osa konseptia on myös kahvittelu maakunnan henkeen ihan vain “komian tähäre”.

Pop-up-tapahtumaan, johon ei vaadita ennakkoilmoittautumista, tarvitaan taustalle suuri reservi tulijoita. Arvioimme, että innostuneita kahvittelijoita on noin viisinkertainen määrä kuin niitä, jotka tällä kertaa pääsevät paikalle. Olennaista on pitää yleisö hyppysissä: mielenkiinto on pidettävä yllä jo osallistuneilla ja herättää uteliaisuus uusien kahvitaukoa kaipaavien ruokaprovinssilaisten keskuudessa. Yleisön muistamista helpotamme Ruokaprovinssi-uutiskirjeellä ja mahdollisuudella tilata kalenterikutsu tapahtumaan. Konsepti toimii ja sitä sopii tulla kurkkimaan myös muualta Suomesta!

Keitä kahvit ja tule mukaan!

Seuraavat Ruokaprovinssikahvit juodaan KEKSIviikkona 2.3.2022 klo 14 alkaen. Silloin Atria Suomi Oy:n toimitusjohtaja Mika Ala-Fossi kertoo, mikä on hänen mielestään “Ruokaprovinssin menestyksen avain vuodelle 2020”. Toivotamme sinut tervetulleeksi mukaan! Hae osallistumislinkki kotisivuiltamme https://www.ruokaprovinssi.fi/ruokaprovinssikahvit/, keitä itsellesi hyvät kahvit ja asetu mukavasti ruudun ääreen. Tavataan Ruokaprovinssikahveilla!

Teksti
Elina Huhta, Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Terhi Välisalo, MKN yrityspalvelut/ ProAgria Etelä-Pohjanmaa


 


Ruokaprovinssikahvien puhujat:
3/2022 Mika Ala-Fossi, toimitusjohtaja, Atria Suomi Oy
4/2022 Päivi Töyli, hankepäällikkö/ Ruoka-alan koordinaatio, Turun yliopisto
5/2022 Jari Leppä, maa- ja metsätalousministeri
6/2022 Yleisön toivepuhuja

 

 


Ruokaprovinssikahvit on osa Ruokaprovinssi 2030 – menestyksen avaimet pellolta pöytään -hanketta, jota rahoitetaan vuosien 2021-2022 ajan Euroopan Maaseuturahastosta. Hanke toteutetaan ProAgria Etelä-Pohjanmaan / MKN Yrityspalvelut ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun tiiviillä yhteistyöllä. Ruokaprovinssisoppaa hämmentävät pääkokit Terhi Välisalo (MKN) sekä Elina Huhta (SeAMK).

Terhi Välisalo
Elina Huhta