Uutiset

Elintarvikealan opiskelijoiden Food Business Challenge -innovaatiokilpailussa palkittiin hävikkiin, Itämeren happamoitumiseen ja makumatkailuun pureutuvia ideoita

668Lukenut

Vuosittain opiskelijoille järjestettävän Food Business Challenge -kilpailun tavoitteena on edistää ja nostaa esille uusia innovaatioita ja uutta liiketoimintaa ruoka-alalle. Kisaan voi osallistua uusilla tuote- ja palveluideoilla, jotka liittyivät muun muassa ruuan tuottamiseen, jalostamiseen tai kuluttajiin, eli ruoka-alalle pellolta pöytään.

Kilpailijat, järjestäjät ja tuomaristo Food Business Challenge 2021 etäfinaalissa 26.3.2021.
Tuomaristoon kuuluvat Sami Kurki, Ruralia-instituutti, Seinäjoen Yliopistokeskus; Harri Latva-Mäenpää, Foodwest Oy; Eeva Jussila, Into Seinäjoki; Sari Mäkinen, Luonnonvarakeskus; Lauri Reuter, Nordic Food Tech Venture Capital; Ilkka Latomäki, SeAMK Ruoka. (Screenshot: Soila Huhtaluhta).

Kilpailu on suunnattu suomalaisissa toisen asteen oppilaitoksissa opiskeleville sekä korkeakouluissa opiskeleville perustutkinto- ja jatko-opiskelijoille. Kilpailuun voi osallistua yksin tai tiiminä, suomeksi tai englanniksi. Viidettä kertaa järjestetyn valtakunnallisen kilpailun teemana olivat tänä vuonna kestävät ruokaratkaisut.

Kilpailuun saatiin 32 ideaa kolmestatoista eri korkeakoulusta ympäri Suomen. Kilpailussa palkittiin kolme ideaa jatko-opiskelijoiden sarjasta ja yksi perustutkinto-opiskelijoiden sarjasta sekä rahapalkinnoin että mahdollisuudella saada lisäsparrausta ideoilleen.

Jatko-opiskelijoiden sarjassa ensimmäiseksi ylsi Seinäjoen ammattikorkeakoulussa bio- ja elintarviketekniikan insinööriksi opiskelevan Iida-Mari Saineen voittajatyö ”Murut masuun – hävikkileivästä tuotteiksi”. Saineen ideana oli jalostaa kaupassa syntyvästä hävikkileivästä erilaisia jalosteita, kuten korppujauhoja, krutonkeja ja granolaa. Toiselle sijalle valittiin Tia Jaakonsaaren kotimaisen merilevän ja levän viljelyä edistävä idea ”Nocturne”. Idean pohjana on happamoituvan Itämeren avustaminen ja samalla hyödyntäminen raaka-ainetuotannossa. Kolmas palkittu idea oli Jenni Isotalon ja Joanna Tauschin ”FoodEscape Ruokaelämyslaatikko”. Idea on makumatkaelämyksiä tarjoava ruoka- ja reseptilaatikko, jonka kautta kuluttajat pääsevät maistamaan maailman makuja kotonaan.

Perustutkinto-opiskelijoiden sarjassa palkittiin Kemijärvellä REDUssa opiskelevan Anna Kallungin Paholaisen puolukka -tuoteperhe. Kallungin tuoteideoiden pohjana on puolukka ja tuoteperheeseen kuuluu paholaisen hillo, chilikastike ja hävikkisuola.

Palkinnot kilpailuun lahjoittivat Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Into Seinäjoki sekä Seinäjoen yliopistokeskus. Food Business Challenge -kilpailun järjestää Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK) yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa. Vuoden 2021 kilpailua rahoittavat SeAMK, Seinäjoen yliopistokeskus ja Into Seinäjoki.

Lisätietoja
Soila Huhtaluhta, Seinäjoen ammattikorkeakoulun Ruoka-yksikkö