Artikkelit

Elimäellä juhlitaan lähiruokamessujen parissa jo kymmenettä kertaa

1.55TLukenut

Syyskuun toisena viikonloppuna, 8.-9.9.2018 juhlitaan Elimäen Mustilassa lähiruoan ilosanomaa tutuksi tulleen messutapahtuman merkeissä jo kymmenettä kertaa.

Juhlavuotta on edeltänyt messujen kymmenen vuoden taival. Vuonna 2009 useiden vuosien yhteistyön jälkeen oli pohdittu ajatusta lähiruuan ja käsitöiden myyntitapahtumasta. MTK Elimäki ry järjesti ensimmäiset messut yhteistyössä paikallisten yrittäjien ja talkoolaisten sekä ProAgria Kymenlaakson kanssa ”Kymenlaakson lähiruokamessujen toimintamallin luominen” -hankkeen turvin. Hankkeen rahoitus tuli Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta Manner-Suomen maaseutuohjelmasta.

Vuonna 2011 joukko lähiruuasta kiinnostuneita ja messujärjestelyissä mukana olleita ihmisiä perusti Lähiruuan ystävät -järjestön, joka turvaisi messujen ja yhteistyön jatkon sekä tarjoaisi uusia toimintamahdollisuuksia. Lähiruokamessujen paikaksi vakiintui Elimäen Mustila. Vuonna 2014 messut siirrettiin laajennustarpeiden myötä Mustilan puukoulun alueelle.

Lähiruokamessut syntyvät yhteistyöllä

Lähiruokamessut ovat useiden kymmenten paikallisten pienyritysten, järjestöjen ja talkoolaisten voimannäyte, jolle on saatu laajaa näkyvyyttä. Näytteilleasettajina on ollut elintarvikeyritysten lisäksi käsityöläisiä ja järjestöjä pääosin Kaakkois- ja Etelä-Suomesta.

Kävijöitä Lähiruokamessuilla on kaikkialta Etelä-Suomesta ja esim. vuonna 2016 kävijöitä oli noin 8000. Tapahtuma onkin messukyselyjen perusteella löytänyt oman paikkansa kävijöiden loppukesän allakassa.

Tämän vuoden teemana tulevaisuuden ruoka – ruuan tulevaisuus

Juhlavuoden pääteeman mukaisesti tähytään tulevaisuuteen. Mitä se voisi olla? Hyönteisiä kahvileivässä, biojätteetön keittiö, ilmaperunoita, laboratoriossa kasvanutta täsmäravintoa, kumppanuuspelloilla yhdessä ja rakkaudella kasvatettuja maan antimia. Ihan kaikkea tätä ei vielä ole, mutta kaiken kattava tarjonta alueellisia ja paikallisia lähiruokatuottajia laajoine valikoimineen tuo jokaisen makuun monta herkkuhetkeä.

Ohjelmaa ja oheistapahtumia

Messuilla on tarjolla ohjelmaa sekä messuteeman mukaisia kilpailuja koko perheelle. Vuoden 2018 reseptikilpailun aiheena on Ekotekopikaruoka, ja askartelukisassa rakennetaan ötökkähotelleja.

Mustilan yritykset ovat avoinna messujen aikaan. Ohjelmassa on myös työnäytöksiä ja musiikkia sekä monenlaista mukavaa tekemistä lapsille. Ajankohtaisin tieto messuista www.lähiruoka.fi sekä messujen Facebook-sivulta.

Tule mukaan yhdistyksen toimintaan

Yhdistys julkaisee myös Makuja Kaakosta (www.makujakaakosta.fi) -sivustoa, josta löytyy tietoa Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan lähiruokayrityksistä.

Lähiruuan ystäviksi ovat tervetulleita kaikki lähiruuasta kiinnostuneet kuluttajat, tuottajat ja yritykset. Jäseneksi liitytään lähettämällä yhteystiedot lyryposti@gmail.com.

Lisää Lähiruuan ystävistä ja Elimäen lähiruokamessuista: Maria Tigerstedt, pj., Lähiruuan ystävät ry, 0400 539 273, maria.tigerstedt@pp.inet.fi, www.lähiruoka.fi

Teksti: Tuomo Kauha, Lähiruuan ystävät ry:n tiedottaja
Valokuvat: Lähiruuan ystävät ry