Artikkelit

Lisää lähiruokaa julkisiin ruokapalveluihin?

1.32TLukenut

Lähiruoka kiinnostaa, mutta se on liian hintavaa, käy ilmi Lähiruokaa Uudeltamaalta -hankkeessa tehdyssä kyselyssä. Kyselyyn vastasivat Uudenmaan alueen ruokapalvelupäälliköt. Keväällä 2018 tehdyn kyselyn mukaan raaka-aineet ovat liian kalliita ja niiden käsittelyyn tarvittaisiin lisää työvoimaa sekä keittiöihin että raaka-aineen jalostukseen. Tällä hetkellä Uudenmaan julkisissa ruokapalveluissa lähiruokaa ovat lähinnä jauhot ja muut viljavalmisteet, juurekset, kaalit, marjat, hedelmät sekä oman leipomon leipä. Lähiruualla on tunnetusti myönteinen vaikutus alueensa talouteen. Lähiruoka vaikuttaa myös ympäristöön ja terveyteen. Ruuan kuljetusmatkat lyhenevät ja ruoka tuoreempaa sekä vähemmän prosessoitua.

Ostokustannus ei ole sama kuin käyttökustannus

Järvenpään ruokapalveluissa lähiruuasta on hyviä kokemuksia. Lähituotteita saa tilattua tukusta ja raaka-aineiden kotimaisuusaste on lähes 80 prosenttia.

— Raaka-aineet eivät välttämättä tule kalliimmaksi, koska niiden aromaattisuudesta ja riittävyydestä johtuen niitä ei tarvitse käyttää niin paljon, kertoo ruokapalvelupäällikkö Ritva Julkunen.

Esimerkiksi marjakiisselin valmistuksessa käytetään vähemmän marjoja, kun kiisseli valmistetaan rakenteeltaan normaalia vahvemmaksi. Asiakaspalaute ruuasta on ollut kiittävää.

Lähiruokapäivistä startti käytön lisäämiseen

Pornaisten kunnan ruokapalveluissa lähiruokaa saa lautaselleen kerran vuodessa. Lähiruoka-teemapäivänä lounas valmistetaan kokonaisuudessaan alueen tuottajien raaka-aineista. Teemapäivä on saanut innostuneen vastaanoton. Ruokapalvelupäälliköt toivovat, että lähiruuan hankinnassa lähdettäisiin liikkeelle pienin askelin, esimerkiksi juuri lähiruokapäivän tavoin. Myös tuottajat voisivat markkinoida itseään aktiivisemmin ja verkostoitua. Tällä tavoin raaka-aineita olisi tarjolla tarpeeksi suurkeittiöille.

Lisätietoja
Lilja Holster, lilja.holster@hyria.fi

Teksti
Lilja Holster, Tiina Paananen

Kuva Lähiruokaa lautaselta -tilaisuudesta.
Kuva Kari Hämäläinen.