Syksyn 2023 aikana Helsingissä Hakaniemen kauppahallissa kokeiltiin uudenlaista lyhytaikaiseen myyntiin perustuvaa myymäläkonseptia, Lähiruokakioskia. Kokeilun toteutti Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin koordinoima lähiruokahanke Urban&Local yhdessä Helsingin Kaupunkitilat Oy:n kanssa. Helsingin Kaupunkitilat Oy hallinnoi Helsingin kaupallisia toreja ja kauppahalleja.
Lähiruokakioskilla oli kaksi tavoitetta. Ensinnäkin se tarjosi pienyrittäjille matalan kynnyksen mahdollisuuden kokeilla myyntiä uudenlaisessa toimintaympäristössä. Toiseksi kioski nosti esille lähiruokatuotteita, jotka monipuolistivat hallin valikoimaa. Perinteisempien tuotteiden lisäksi tarjolla oli muun muassa ruskistetun voin makuista jäätelöä, rikkaruohosämpylöitä ja mäskikräkkeriä, joka syntyy oluen valmistuksesta ylijäävästä hävikkiohrasta.
Kioskitoimintaan osallistui syksyn aikana 13 pienyrittäjää Uudenmaan alueelta ja lähikunnista. Mukana kokeilussa oli tuottajia ja jalostajia niin luonnontuote-, leipomo- kuin panimoalalta. Lisäksi kokeilun parissa toimi kaksi oppilaitosta ja Uudenmaan ruoan ruokaosuuskunta.
Haaga-Helian ruokatuotannon kurssin opiskelijat ideoivat annoksia maakunnan makuihin pohjaten ja innostivat myös ruoka-alan ammattilaisia. Esimerkiksi mochi-jäätelöannosta kyseltiin jo Muji-myymälän ravintolaan. Perhon opiskelijat valmistivat makuannoksia Perhon Green City Farm -kaupunkipellon syksyn sadosta. Juuressipsit, palsternakkamuffinsit ja kurpitsarelissi kiinnostivat asiakkaita ja reseptejä pyydettiin kotiin vietäväksi.
Yrittäjät saivat suuntaa tuotteilleen
Suurimmiksi hyödyiksi kokeilussa todettiin viestinnällinen arvo, yrittäjien välinen yhteistyö ja asiakkaiden kohtaaminen.
– Koska osallistuvat yritykset olivat pääasiallisesti aloittelevia ja pieniä, oli palaute uusista tuotteista arvokasta ja auttoi tuotekehityksessä eteenpäin, kertoo hankkeen projektipäällikkö Roosa Halonen Forum Virium Helsingistä.
Noin puolet yrittäjistä sai kokeilusta ideoita ja uutta suuntaa liiketoimintansa kehittämiseen.
– Opimme, että tälle konseptille on ja olisi helppoa saada näkyvyyttä, sillä se on osa alati kasvavaa ‘sober curious’ -ilmiötä, kertoo elokuvaohjaaja Timo Wright. Hän kokeili Lähiruokakioskissa alkoholittomien ja vähäalkoholillisten juomien baaria.
Kokeilun kannustamana vegaanisia jiaozi-nyyttejä tarjoava Xiaoli Shao avaa alkukeväästä ensimmäisen kivijalkansa Helsingin Vaasankadulle, samalla tarjoten työpaikan 1-2 työntekijälle.
Perinteisessä ja vakiintuneessa kauppapaikassa toimiminen koettiin kiinnostavana, mutta haastavana. Hakaniemen halli tunnetaan tuoreista ja laadukkaista raaka-aineistaan. Täsmäostoksille hakeutuneiden vakioasiakkaiden ostoskoreista ei aina löytynyt tilaa uudenlaiselle tuotteille. Osa yrittäjistä huomasikin, ettei kauppahalli ole heidän tuotteilleen paras myyntipaikka.
Haasteellisena koettiin myös kauppahallin aukioloajat ja pienen yrityksen edellytykset sitoutua niihin. Suurin osa yrittäjistä koki aukioloajat hankaliksi, ja erityisesti alkuviikon aamut olivat hiljaisia asiakasvirran suhteen.
– Hallissa myyminen edellyttää sitoutumista hallin aukioloaikoihin. Tämä on merkittävä henkilöstöresurssointiin kytkeytyvä kysymys, joka voi varhaisen asteen yrittäjälle olla vaikea ratkaistava. Halli ei ole välttämättä ihan uransa alussa olevan yrittäjän paikka, toteaa Halonen.
Toisaalta yrittäjien aktiivisuus, yhteistyö ja kekseliäisyys auttoivat tilanteessa, jossa resurssit ovat rajalliset. Etenkin markkinointi- ja viestintäkyvyistä oli hyötyä. Mitä aktiivisempia viestijiä yrittäjät olivat, sitä paremmin asiakkaat löysivät kioskin ja palasivat sinne.
Yrittäjien välinen yhteistyö on kokeilun järjestäneen Urban&Local-hankkeen keskeinen tavoite. Tilan jakaminen yrittäjien välillä näkyi runsaana tuotevalikoimana ja kohtuullisti yhdeltä myyjältä vaadittua ajallista panostusta.
– Oli hienoa, kun yrittäjät löysivät toisensa ja syntyi yhteistyökuvioita. Kaksi kioskissa ollutta yrittäjää sekoittivat spontaanisti hunajaa ja kuusenkerkkiä ja keksivät, että tästähän saisi hyviä yskänpastilleja. Tuote on tällä hetkellä kehitteillä Metropolian ammattikorkeakoulun elintarvikelaboratoriossa, iloitsee hankkeen projektipäällikkö Roosa Halonen.
Kirjoittajat
Olivia Fokeerah ja Roosa Halonen
Urban&Local / Forum Virium Helsinki
Urban&Local – tulevaisuuden kestävä ruokaekosysteemi -hankkeessa (1/2023–12/2025) kehitetään lähiruoka- ja ravintola-alan innovatiivisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita ja palveluita sekä luodaan puitteet alan yhteistyölle ja kestävälle liiketoiminnalle. Hanketta koordinoi Forum Virium Helsinki ja hankekumppaneina toimivat Metropolia ammattikorkeakoulu, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Perho liiketalousopisto sekä Vantaan kaupunki. Hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta.